DETAILY VÝZNAMNÉHO VÝSLEDKU
Biosenzory s povrchovými plasmony pro bezpečné potraviny a medicinální diagnostiku |
doc. Ing. Jiří Homola, CSc., DSc. |
Rok: 2009 |
Potřeba detekovat chemické a biologické látky v reálném čase v
místě jejich výskytu existuje v řadě důležitých oblastí jako
jsou lékařská diagnostika, analýza potravin, monitorování
životního prostředí a bezpečnost. V současnosti jsou však
chemické a biochemické analýzy prováděny především v
centralizovaných laboratořích, navíc jsou relativně pracné,
časově náročné a vyžadují nákladné přístrojové vybavení.
Proto je v posledních desetiletích na celém světě věnována
velká pozornost výzkumu a vývoji nových bioanalytických
nástrojů, jako jsou například biosenzory, které umožní
provádět detekci chemických a biologických látek přímo v
terénu. Vědci v Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR, v. v. i.
(ÚFE) vyvinuli nové optické biosenzory založené na rezonanci
povrchových plasmonů (surface plasmon resonance – SPR) pro rychlou
a citlivou detekci chemických a biologických látek v místě jejich
výskytu. Tyto nové biosenzory představují propojení
originálních a vysoce citlivých optických senzorů vyvinutých v
ÚFE se speciálními molekulárními receptory (protilátky, peptidy,
nukleové kyseliny) umožňujícími specifickou detekci vybraných
látek. S pomocí biosenzorů realizovaných v ÚFE byly detekovány
potenciální biomarkery rakoviny a Alzheimerovy nemoci (ALCAM,
transgelin, 17β-HSD10), potravinové patogeny (Escherichia coli) a
toxiny (tetrodotoxin). Například biosensor pro tetrodotoxin
vyvinutý a testovaný ve spolupráci s University of Washington,
Seattle (USA) a U.S. Food and Drug Administration dokáže odhalit
tetrodotoxin v extraktu z rybího masa už při koncentraci
tetrodotoxinu 1 ng/ml.
Laboratorní prototyp kompaktního SPR biosenzoru PATHOMILK pro detekci bakteriálních patogenů v mléce. |
|