Search

All intranet Current section


Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Nárůst intenzity tajfunů ve východní Asii v posledních 130 letech

Tajfuny či hurikány ovlivňují rozsáhlé oblasti Země, jež jsou zároveň často hustě osídlené (východ USA či Asie). Právě pro východní Asii je nově doložen dramatický narůst výskytu silných tajfunů od konce 19. století. Dokazuje to studie (abstrakt zde) vědců z Botanického ústavu AV ČR, Přírodovědecké fakulty JČU a Univerzity v Andongu (Jižní Korea), která byla publikována v časopise Global Change Biology. Pomocí analýzy více jak 30 000 letokruhů a klimatických údajů o frekvenci a intenzitě tajfunů se podařilo zjistit měnící se trend ve výskytu devastujících tajfunů od roku 1880.

 
„Meteorologická měření výskytu a intenzity tajfunů jsou omezena ve východní Asii pouze na krátké časové úseky. Takové informace však nedovolují rekonstrukci dlouhodobých změn. Avšak právě kombinace klimatických záznamů s letokruhovými daty nám umožnila najít vztah mezi výskytem tajfunů a růstem dřevin, a tím rekonstruovat intenzitu tajfunů mnohem dále do minulosti,“ říká vedoucí autor studie Mgr. Jan Altman. Vědci tak došli ke zjištění, že ve sledovaném období od roku 1770 je patrná změna v intenzitě tajfunů. Zatímco v minulém století tajfuny nabíraly na síle, tak pro první polovinu sledovaného úseku (1770–1879) byla naopak síla tajfunů vyrovnaná.
 
„Ačkoliv letokruhová i klimatická data pocházejí z jižní části Korejského poloostrova, můžeme výsledky aplikovat na celou východní Asii, pro kterou klimatické modely předpovídají nárůst intensity tropických cyklónů. Pokud se tyto předpovědi naplní, dojde ke změně dlouhodobých procesů v krajině. Tyto změny rovněž budou mít dopad na hustě obydlené oblasti jako Korea, Japonsko, Tchaj-wan nebo Čína,“ dodává Jan Altman.
 
Publikovaný článek:
Altman J., Doležal J., Černý T. & Song J.S. (2013): Forest response to increasing typhoon activity on the Korean peninsula: evidence from oak tree-rings. Global Change Biology 19: 498–504.
 
Kontakt:
Mgr.Jan Altman, Botanický ústav Akademie věd ČR, Třeboň, e-mail: altman.jan@gmail.com, tel.: 736 444 844
 
Připravily: Botanický ústav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
 

 

15 Apr 2013