Search

All intranet Current section


Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

XLII. zasedání Akademického sněmu AV ČR

Volba členů Akademické rady a Vědecké rady AV ČR pro funkční období 2013–2017 byla hlavním bodem programu XLII. zasedání Akademického sněmu AV ČR, jež se konalo v úterý 19. března 2013 v Národním domě v Praze na Vinohradech. Předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš vystoupil se zamyšlením nad vývojem a činností AV ČR v uplynulých čtyřech letech a okomentoval zprávu o činnosti AR AV ČR za období od XLI. zasedání Akademického sněmu. Představil též některé významné výsledky vědecké činnosti a pohovořil o nové Strategii dalšího rozvoje Akademie věd ČR.

 
V krátkém ohlédnutí za uplynulým funkčním obdobím AR a VR AV ČR prof. Jiří Drahoš připomenul snahu odvrátit hrozby destabilizace systému vědy a výzkumu v České republice a propadu financování AV ČR, ohrožujícímu dokonce i samu existenci jejích pracovišť. „To, že se nakonec podařilo dosáhnout alespoň částečné stabilizace rozpočtu a zachovat demokratický charakter řízení Akademie věd, který odpovídá její úloze a pozici ve veřejném prostoru, považuji za jednoznačný úspěch,“ uvedl Jiří Drahoš. V tomto kontextu též vyzdvihl důležitost podpory veřejnosti a také schopnost AV ČR komunikovat s veřejností prostřednictvím médií. V oblasti vědní politiky Jiří Drahoš pokládá za významné přijetí memorand o spolupráci AV ČR se Senátem a s Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR, která již vyústila do konkrétních aktivit.
 
Z naléhavých úkolů, jimiž se vrcholné orgány AV ČR v posledních letech zabývaly, Jiří Drahoš především zmínil systematickou a věcnou kritiku Metodiky hodnocení výsledků výzkumných organizací. Upozornil též na nevyhovující úroveň spolupráce AV ČR s průmyslovou sférou. Jiří Drahoš se domnívá, že tím nejzásadnějším a dlouhodobým problémem systému české vědy a vzdělávání je skutečnost, že v části české společnosti a její politické reprezentace je stále ještě hluboce zakořeněna zjednodušená představa o vědě a vzdělání jako primárně výrobní síle. Podle něj takový způsob myšlení má za následek neustálou konfrontaci se snahami zavádět do akademického prostředí primitivní manažerismus, jenž vede k naprosto zploštělému pohledu na svět vědy. Jeho důsledkem je navíc byrokratizace vědecké práce a s tím spojené ohrožení schopnosti univerzit a pracovišť Akademie věd ČR provádět skutečně špičkový výzkum.
 
I přes uvedená negativa však předseda AV ČR vidí budoucnost optimisticky: „Jsem přesvědčen, že právě kvalitní výzkum a rozvoj vědy a vzdělanosti v České republice představují ve střednědobém i dlouhodobém výhledu (nikoli jen v horizontu roční účetní závěrky) velmi efektivní investice a zásadně posilují nejen ekonomický, ale i kulturní a sociální potenciál státu – tj. jeho civilizační konkurenceschopnost.“
 
K často diskutované otázce Metodiky hodnocení výsledků výzkumných organizací Jiří Drahoš podotkl, že česká věda potřebuje hodnoticí systém, ale musí jít o systém, který bude motivovat ke kvalitě, nikoliv ke kvantitě, průměrnosti a neetickému chování. Předseda AV ČR věří, že ke zlepšení situace přispěje projekt „Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací v ČR“, který jako tzv. Individuální projekt národní (IPn Metodika) realizuje Ministerstvo školství ČR.
 
V závěru svého vystoupení se Jiří Drahoš zastavil u nové Strategie dalšího rozvoje Akademie věd ČR. Připomněl, že na úrovni předsednictev AR a VR AV ČR došlo ke shodě, že základním cílem nové strategie musí být zvýšení vědeckého výkonu AV ČR, a to vytvořením jejího koherentního programu, který by reflektoval aktuální trendy světové vědy a vývoje poznání a zároveň reagoval na základní společenské výzvy v oblasti vědy a výzkumu. V této souvislosti pak Jiří Drahoš opět upozornil na potřebu vhodně prezentovat uvažované kroky směrem k širší veřejnosti, a to také proto, že ukazatele společenské relevance vědy a výzkumu nabývají mimo jiné na významu jako kritérium jejich financování. Zdůraznil, že podpora veřejnosti je pro existenci Akademie věd ČR a úspěšný rozvoj jejích pracovišť zásadní. „Jde totiž o to, že pozice vědy a výzkumu v demokratické společnosti je do značné míry závislá na tom, zda a nakolik se podaří přesvědčit veřejnost a její reprezentaci o tom, že investice do výzkumu jsou významné pro prosperitu naší země,“ uvedl předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš.
 
Vedle členů Akademického sněmu včetně čelných představitelů AV ČR, vysokých škol a předních vědeckých a společenských institucí se zasedání zúčastnili první místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková, hlavní vědecký poradce předsedy vlády Rudolf Haňka, náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy Tomáš Hruda a další významní hosté.
 
 
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

19 Mar 2013