DETAILY VÝZNAMNÉHO VÝSLEDKU
Holografické přetváření gaussovských svazků na svazky s plochým vrcholem
doc. RNDr. Miroslav Miler, DrSc.; RNDr. Ivo Aubrecht, CSc.; Mgr. Jan Pala, Ph.D.
Rok: 2003
Rovnoměrné plošné osvětlení či ozáření vytyčené oblasti koherentním optickým svazkem je důležité v různých informačních a tiskových technologiích, v průmyslových a lékařských aplikacích apod. Běžný typ koherentního svazku má gaussovský profil se zakulaceným vrcholem a pro rovnoměrnější osvětlení je třeba svazek rozšířit a vybrat pouze jeho střední část. Tím se však plošná hustota osvětlení značně zeslabí. Jinou možností je přetvořit svazek tak, aby měl plošší vrchol. Způsobům vytváření takových svazků se v současnosti ve světě věnuje velká pozornost. Jedním z efektivních způsobů je použití nehomogenního holografického prvku, jehož průběh difrakční účinnosti po ploše umožní potlačit střední a naopak posílit okrajovou část. Výzkum tohoto přístupu na našem pracovišti vyústil v přípravu holografického filtru ve formě matice mřížkových nehomogenních struktur. Z této matice je pak možno bez předběžných měření a výpočtů použít vhodný prvek k získání potřebné rovnoměrnosti, popř. k její optimalizaci.

Levý obrázek představuje vzhled matice holografických filtrů a pravý obrázek ukazuje svazek s plošším vrcholem získaný průchodem gaussovského svazku jedním z prvků filtru.

  1. Miler, M., Aubrecht, I., Pala, J.: Holographic Gaussian to flat-top beam shaping. Optical Engineering 42: 3114-3122 (2003).
  2. Hradil, M., Miler, M.: Diffraction efficiency of surface-relief gratings with various profiles. SPIE Proceedings 5036: 668-673(2003).