Vyšla dosud nejúplnější edice Havlových Antikódů

Lenka Jungmannová připravila k vydání dosud nejúplnější samostatnou edici typogramů Václava Havla, aktuální vydání sbírky Antikódy obsahuje texty nově nalezené a dosud nepublikované.

Základ nové edice Antikódů vychází ze znění obsaženého ve Havlových Spisech (1999), konvolut textů je ovšem rozšířen o šest nově nalezených typogramů a rovněž o dosud nepublikovaný Havlův esej o umělé poezii.

Typogramy začal Václav Havel (1936-2011) psát na počátku 60. let a v roce 1964 z nich vytvořil sbírku nazvanou Antikódy. Ta sice tehdy nevyšla, ale její podstatná část byla v roce 1966 vřazena do jeho knihy Protokoly (společně s hrami Zahradní slavnost a Vyrozumění a eseji „O dialektické metafyzice“ a „Anatomie gagu“). I když se těžiště Havlovy tvorby přesunulo k divadlu, typogramy psal a časopisecky publikoval až do roku 1969, kdy byl jako autor postaven mimo oficiální literaturu. V sedmdesátých letech vytvářel typogramy jen příležitostně, většinou k poctě různých osobností, po roce 1989 vznikly už jen dva.