ČADA Karel a RIPKA Štěpán: Ve službách ... Koho vlastně? Etika, reciprocita a dopady v aplikovaném sociálním výzkumu

Vloženo dne:
06.12.2011
8. 12. 2011od 14 hod, Akademické konferenční centrum, Husova 4a, Praha 1

Sociologický ústav AV ČR, v.v.i., si Vás dovoluje pozvat na čtvrteční seminář, kde vystoupí

ČADA Karel a RIPKA Štěpán

Ve službách … Koho vlastně?
Etika, reciprocita a dopady v aplikovaném sociálním výzkumu

 

V posledních letech jsme se účastnili několika výzkumných projektů týkajících se situace Romů a Romek v ČR, zejména v souvislosti s lokální integrační politikou, vzděláváním či ústavní výchovou. Šlo o kvalitativně orientované projekty, které byly vytvořeny na základě konkrétního zadání radnice, státní instituce či mezinárodní organizace. Tyto subjekty byly také příjemci závěrečných zpráv a těmi, kdo rozhodovali o jejich osudu. Politiky těchto zadání i další osudy dokumentů se však v podstatných parametrech v jednotlivých případech lišily.

V našem příspěvku chceme porovnat naše různorodé zkušenosti při vyjednávání s aktéry zkoumaných prostředí v různých fázích výzkumného procesu s ohledem na závazky a odpovědnost k zadavatelům, zkoumaným lidem standardům sociálněvědního bádání. Specificky se zaměříme na práva výzkumníka disponovat s daty a výsledky výzkumu, vztah ke zkoumaným lidem a prosazování specifických politik nad rámec požadované výzkumné zakázky.

 

Dialog dvou výzkumníků, kteří mají přes podobnou výzkumnou zkušenost odlišný názor na řadu praktických výzkumných dilemat.

verze pro tisk seznam všech článků
přiložené soubory