Novinky

Novinky

06.06.2012
Night of the Museums 2012 and IOCB - Photogallery and video

 

Muzejní noc - pozvánka

sobota 9. června 2012, muzeum Policie ČR, od 19.00 hodin do 24.00 hodin

Letos poprvé se do Pražské muzejní noci zapojí také ÚOCHB AV ČR. Pro návštěvníky jsou připravena tři stanoviště. Dvě z nich budou  předvádět kouzla chemie v otevřeném  prostoru. V prvním z nich, nazvaném  Načasovaná chemie, ukážeme reakce, které zviditelňují roli času – chemické hodiny. Druhé stanoviště  pod názvem Posvítíme si na molekuly předvede, jak se vzájemně přeměňuje světelná, tepelná a chemická energie. Třetí , pod střechou Muzea policie, půjde Po stopách molekul. Zájemci si budou moci vyzkoušet mravenčí práci při určování struktury neznámé látky či si budou moci vytvořit  vědeckou metodou  originální obrázek.

 Děti i dospělí návštěvníci si tak mohou zahrát na vědce a vyzkoušet si různé metody, které se běžně ve vědě využívají.  Budou jim předvedeny zábavnou a hravou metodou, která ukáže, že věda není nuda – věda je zábava.

Načasovaná chemie

Čas hraje v chemii důležitou roli. Předvedeme vám reakce, které při svém průběhu právě roli času zviditelňují. Nejprve to budou chemické hodiny (Landoltův experiment): Po slití dvou bezbarvých roztoků se po určitém čase náhle výsledný bezbarvý roztok zabarví modře. Doba, za kterou se výsledný roztok zbarví modře bude záležet na koncentraci roztoků – tu budeme řídit množstvím přidané destilované vody. Následovat bude experiment, při kterém bude modré zabarvení blikat (Briggsova-Rauscherova reakce). Od chemických hodin, jednoduché barevné změny, tedy přejdeme k barevným oscilacím. Oscilace nám vydrží běžet několik minut. Nakonec vám ukážeme ještě další barevné oscilace, tzv. Bělousov-Žabotinského reakci. V této variantě Bělousov-Žabotinského reakce oscilují dokonce 4 barvy – zelená, modrá, fialová a červená a to po dobu desítek minut. 

Posvítíme si na molekuly

Vzájemné působení molekul a světla nám umožňuje poznat strukturu studovaných látek. Molekuly mohou světlo nejen pohltit, ale také vydávat. Na vlastní oči uvidíte vzájemné přeměny světelné, tepelné a chemické energie. Názorné ukázky zahrnou hoření na dlani bez popálenin. Neviditelné inkousty a tajná písma, ať již pro dopisy z vězení, pro špionáž, nebo jako ochranné prvky bankovek, cenin a dokladů. Výroba kulového blesku nebo chcete-li slunce na zemi představí čtvrté skupenství hmoty - plazmu. Pomocí rozptylu laserového záření ukážeme zobrazení dráhy laserového paprsku na nano zlatě a v jarové vodě. Zobrazení dráhy laserového paprsku je dobře známo ze špionážních filmů při oklamání důmyslných zabezpečovacích zařízeních. Umělé světlo medúz nám posvítí ne jen na cestu v temném lese, ale používá se i při hledání stop krve v kriminalistice. 

Po stopách molekul 

Magnetické pole je všude kolem nás a sice magnetické pole Země. Díky němu se můžeme v přírodě orientovat pomocí kompasu, jehož střelka ukazuje vždy na sever. Magnetické pole Zemi chrání před mrakem částic slunečního větru, což můžeme někdy pozorovat jako polární záři. Magnetické pole se ale dá využít i k jiným účelům. Nukleární magnetická rezonance (NMR) je užitečná fyzikálně chemická metoda, která pomáhá nejen chemikům při analýze látek, ale i lékařům při diagnostice některých onemocnění a zobrazování orgánů lidského těla. Poodhalíme vám princip této metody a ukážeme vám, jak vypadají moderní NMR přístroje. Zahrajete si také na vědce a vyzkoušíte si detektivní práci při určování struktury neznámé látky. Nebude chybět ani možnost vytvořit si vlastní spektrum a odnést si tak domů originální obrázek.

 

Fotografie dostupné zde.
Video(MPEG2 formát, 937 MB) ke stažení.