Novinky

Novinky

07.06.2012
Detlef Schöder - vítěz Ceny hmotnostní spektrometrie 2012

Vyhlášení výsledků soutěže o Cenu Vladimíra Hanuše a Petra Sedmery za molekulární strukturu látek v kategorii hmotnostní spektrometrie za rok 2012.

V letošním roce probíhá třetí ročník Ceny Vladimíra Hanuše a Petra Sedmery za práce v oblasti molekulární struktury látek, kterou vyhlásila Spektroskopická společnost Jana Marka Marci (www.spektroskopie.cz).

Cena byla vyhlášena ve dvou kategoriích: hmotnostní spektrometrie (sponzorováno pro rok 2012 firmou HPST s.r.o, Praha) a nukleární magnetická rezonance (sponzorováno firmou Scientific Instruments Brno). Soutěžící práce musí být korespondovány z pracoviště se sídlem v České republice a používat jednu z uvedených technik ke zjištění informace týkající se struktury látek.

V kategorii hmotnostní spektrometrie bylo pro letošní rok přihlášeno 11 prací. Zvítězila práce Detlefa Schrödera (Ústav organické chemie a biochemie AVČR, v.v.i.) In-Flight Epimerization of a Bis-Tröger Base (Revesz et al.: Angewandte Chemie International Edition, 50: 2401-2404, 2011).

Výsledky budou slavnostně vyhlášeny v září na 13. ročníku Školy hmotnostní spektrometrie, kde autor vítězné práce přednese na její téma zvanou přednášku.

Vladimír Havlíček