Novinky

Novinky

22.07.2012
Reakce na úmrtí prof. Holého


 

Ohlasy v médiích







 

Vybrané kondolence


Dear Zdenek,
This morning I heard the news of Dr. Holy's death. I would like to convey my condolences to you and to the entire staff of the IOCB for this tremendous loss. I never had the privilege to meet Dr. Holy myself, but I have a tremendous admiration and respect for his achievements and his contributions to world health.

Monica Rosoff, Ph.D. (Director, Alliance Management - Gilead Sciences, USA)

 


Vážení pracovníci ÚOCHB ČSAV,
dovolte, abych se připojila ke všem zaměstnancům i mým dřívějším spolupracovníkům, kteří cítí zármutek nad odchodem pana profesora Antonína Holého, vědce světového formátu, která je ztrátou nejen pro českou akademickou obec, světovou vědu, ale pro miliony trpících lidí ve světě, kterým se svými syntetisovanými preparáty snažil pomoci od utrpení a předčasných úmrtí. Skláním se nad jeho památkou v hlubokém přesvědčení, že vybral a vychoval vysoce invenční chemiky ke skromnosti, pracovitosti a velké náročnosti na výsledky svých vědeckých prací. V hluboké úctě, lítosti a naději zůstává

Božena Micková (bývalá asistentka pánů profesorů Františka Šorma a později též Josefa Římana)

 


To the Director of IOCB
We, the members of this lab, deeply mourn the sad demise of Prof A. Holy and pray the Almighty to grant peace to the departed soul.

Dr. Ramendra K. Singh (Associate Professor, Nucleic Acids Research Laboratory, University of Allahabad, Allahabad, India)

 


Vážené a milé kolegyně a kolegové,
do blízké i vzdálené Kostnice mne zaskočila smutná zpráva. Lituji, že nebudu moci aspoň svou přítomností poslednímu rozloučení dát najevo svou účast. Ale mohu ubezpečit, že si tento okamžik připomenu a zejména připomenu - a to není fráze - co udělal tento náš skromný člen pro lidstvo. Prosím, abyste ti, kdo jste byli zesnulému blízcí, tlumočili mou hlubokou účast jak jeho spolupracovníkům, tak i rodině. V tiché vzpomínce

prof. Ivan Hlaváček (Učená společnost České republiky)

 


Zdenek,
I was very sorry to hear about Tony yesterday. I've enjoyed him as a friend for many years.
Thanks, John

John C. Martin, Ph.D, (Chairman and Chief Executive Officer - Gilead Sciences, USA)

 


Vážená paní Holá,
dovolte mi, abych Vám jménem svým i jménem svých kolegů, senátorek a senátorů Parlamentu České republiky, vyjádřil nejhlubší soustrast v souvislosti s odchodem Vašeho manžela Prof. RNDr. Antonína Holého, DrSc., dr.h.c.mult.. Pana profesora Antonína Holého jsem si nesmírně vážil. Jsem rád, že jsem měl možnost projevit mu své hluboké uznání během našeho osobního setkání v listopadu minulého roku ve Valdštejnském paláci, kdy jsem panu profesorovi předal stříbrnou pamětní medaili Senátu jako ocenění za jeho mimořádné zásluhy ve výzkumu a vývoji virostatik. Vždy si pana profesora Holého budeme pamatovat jako uznávaného odborníka, který během svého celoživotního působení na poli chemie vykonal mnoho prospěšného, a to nejen pro Českou republiku. Jeho odchod je pro nás nesmírnou ztrátou.
S hlubokou úctou

Milan Štěch (Předseda Senátu Parlamentu ČR)

 

Vzpomínka na Antonína Holého
Antonína Holého jsem znal od svého nástupu na tzv. aspiranturu (dnes bychom řekli dosktorské studium) na Ústavu organické chemie a biochemie Československé akademie věd. To bylo v roce 1965. Tehdy to byl mladý ale už samostatný vědec, ponořený do studia chemie složek nukleových kyselin, tedy složek těch dnes tak populárních molekul DNA a RNA. V té době to byl ovšem základní výzkum. Ten trval několik desetiletí. Tehdy se zkoumala podstata genetického kódu a ÚOCHB byl jedinečný v tom, že tam spolupracovali chemici, kteří syntetizovali unikátní a biologicky zajímavé sloučeniny, a biochemici, kteří tyto sloučeniny používali k dalšímu výzkumu. V té době se rodil nový perspektivní obor molekulární biologie a ÚOCHB byl jediným pracovištěm v Československu, kde se obor cíleně rozvíjel.
Antonín Holý a jeho kolegové se zaměřili na syntézu modifikovaných složek nukleových kyselin. To v té době umělo jen málo chemiků ve světě. S nápadem založit na ÚOCHB oddělení soustředěné na tuto tematiku přišel tehdejší ředitel ústavu František Šorm, který zorganizoval ústav do unikátního spojení chemie a molekulární biologie.
Teprve mnohem později, až v osmdesátých letech, se ukázalo, že Holého výzkumy mohou mít praktické aplikace. A patřilo k jeho buldočí povaze, že tímto směrem šel a výzkum dotáhl do patentů a licencí. Antonín Holý měl štěstí na výběr spolupracovníků. Na vědeckých konferencích se seznámil s kolegou, Belgičanem Ericem Declercqem, který na modelových organizmech testoval biologickou aktivitu různých chemických látek. A tak tito dva objevovali unikátní vlastnosti Holého sloučenin, zejména pak jejich protivirové vlastnosti. Je třeba si uvědomit, že proti virům se velmi obtížně bojuje, protože jsou daleko imtimněji spojeni s infikovanými buňkami než bakterie. Proti bakteriálním infekcím máme antibiotika, ale ta jsou proti virům neúčinná.
Holý a Declercq se spojili s americkou firmou Gilead Sciences, zejména s jejím zakladatelem a ředitelem Johnem C. Martinem. Ten dokázal dostat Holého preparáty na americký a posléze světový trh. Holého virostatika začala zachraňovat zdraví a životy. Těm třem, Holému, Declercqovi a Martinovi se začalo říkat Holý Trinity jako parafrázi na anglické Holly Trinity (svatá trojice). Já vidím jako odkaz Antonína Holého, zejména mladé generaci vědců, tři věci. Zaprvé to je spojení základního výzkumu s praktickými aplikacemi. Antonín Holý vyšel z vysoce invenčního základního výzkumu a dovedl ho až k pacientům. Význam základního výzkumu, tedy vědy, je dnes podceňován. Poslední dobou se dokonce někteří kapitáni našeho průmyslu, prezidenti Hospodářské komory a Svazu průmyslu a dopravy, vyjádřili proti podpoře Akademie věd, naší nejlepší vědecké instituce, kde právě Antonín Holý celý život působil. Odkaz Antonína Holého ukazuje jak je takový názor krátkozraký.
Druhým odkazem mladé generaci je úžasná píle Antonína Holého. Své vědě se věnoval na sto procent. Často se vyjadřoval, že nemá moc rád, když se mluví o vědcích a že preferuje označení vědecký pracovník, právě proto, aby zaznělo slovo práce.
A konečně třetím odkazem je to, že nikdy nevyšel na veřejnost s výsledky, které neměl dokonale potvrzené, publikované v odborném časopise a oponované kolegy.
Antonín Holý zemřel na dnešní dobu předčasně. Ještě mohl sám významně pracovat a ještě mohl ovlivnit více mladých kolegů. Nemoc je ale neúprosná a tak ten, kdo zachránil zdraví a životy mnohým, sám nemoci podlehl. To je ironie života.

prof. Václav Pačes