Novinky

Novinky

21.08.2012
Pražští chemici publikují prestižní VIP v Angewandte Chemie

Ergodicita je vlastnost popisující naši schopnost předpovědět chování ansámblu na základě chování jeho jednotlivých komponent. Ačkoliv jsou neergodické procesy časté v biologických a společenských systémech, nebo také v ekonomii, v chemii se většinou omezují na malé molekuly složené z pár atomů. Většina chemických procesů proto probíhá ergodicky takže výsledek transformace reaktantu A na produkt B nezávisí na způsobu jakým je tato transformace uskutečněna.

S využitím velmi silného infračerveného laseru CLIO ve Francii mezinárodní tým vědců vedený nositeli ERC grantů Janou Roithovou (Universita Karlova, Praha) a Detlefem Schröderem (Ústav organické chemie a biochemie, AVČR, v.v.i.) ukázal, že omezení na malé molekuly neplatí pro některé iontové páry obsahující dvojné vazby S=O (přímý odkaz na článek v Angew. Chem. Int. Ed. ). V některých těchto systémech se ne-ergodické chování týká časové škály dostatečně dlouhé pro tvorbu nových chemických vazeb. V krátkosti lze říci, že důvodem pro ne-ergodické efekty je bráněná komunikace v rámci iontových párů, což může vést k lokálnímu přehřátí v molekule.

Recenzenti hodnotili tento příspěvek jako "Very Important Paper" (VIP, překlad: "velmi důležitý článek") a doporučili jej k publikování v Angewandte Chemie, což je renomovaný vědecký časopis, soustřeďující se na problémy obecné chemie; pouze 2% všech příspěvků časopisu Angewandte Chemie jsou hodnoceny jako VIP. Jeden z hodnotitelů píše, že publikovaná zjištění "jdou proti hlavnímu dogmatu současné molekulární spektroskopie", jiný recenzent konstatuje, že "hypotéza o ne-ergodicitě v takto velkém systému… je fascinující". Tato práce není relevantní pouze z hlediska fundamentálních poznatků v oboru molekulárních věd a spektroskopie ale navržená hypotéza o lokálním přehřátí molekuly může mít dopad na příbuzné oblasti jako je mikrovlnné zahřívání.

Ergodicity

Ilustrace naznačující ne-ergodické efekty pozorované v nekovalentních iontových párech.


Doplňující informace (pouze v angličtině; stáhnutelný pdf soubor)


Pro další informace, prosím kontaktujte: detlef.schroeder@uochb.cas.cz