Search

All intranet Current section


Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Akademie věd ČR nabízí spolupráci Siemensu

Možnost spolupráce Akademie věd ČR s nadnárodní společností Siemens se otevírá po návštěvě člena představenstva tohoto globálního elektronického koncernu Klause Helmricha ve dvou špičkových pracovištích AV ČR. Právě on totiž ve firmě Siemens zodpovídá za výzkumné a vývojové aktivity. V doprovodu předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše a dalších odborníků naší nejvýznamnější vědecké instituce se v pondělí 25. března 2013 mimo jiné seznámil s vývojem nové generace biosenzorů v Ústavu fotoniky a elektroniky (ÚFE) AV ČR a s výzkumem „materiálu budoucnosti“ – grafenu – v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského (ÚFCHJH) AV ČR.

 
Prof. Jiří Drahoš tuto ukázku vysokého vědeckého potenciálu jednotlivých pracovišť AV ČR osobně sjednal s generálním ředitelem skupiny Siemens v ČR Eduardem Palíškem, a to u příležitosti nynější návštěvy vrcholových manažerů Siemens AG v Česku. Koncern totiž v těchto dnech otevřel nové vývojové a prototypové centrum v Praze a Brně (viz tisková zpráva ), na němž spolupracuje s Českým vysokým učením technickým v Praze, Vysokým učením technických v Brně a Masarykovou univerzitou v Brně.
 
V souvislosti s návštěvou manažerů Siemens v ústavech AV ČR prof. Jiří Drahoš uvedl, že tato firma v současné době omezuje aktivity ve svých mateřských centrech a hledá partnery, s nimiž lze spolupracovat stejně kvalitně, ale levněji. „Je to jenom nanovzorek toho, co může Akademie věd nabídnout,“ shrnuje prof. Jiří Drahoš.
Kromě zástupců AV ČR se prohlídky pracovišť ÚFE AV ČR a ÚFCHJH AV ČR zúčastnili také rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl a rektor ČVUT prof. Václav Havlíček.
 
Foto: Luděk Svoboda (Akademický bulletin)
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

26 Mar 2013