Search

All intranet Current section


Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Etická dilemata stárnoucí společnosti

Seminář Filosofického ústavu AV ČR
Pod názvem „Stárnoucí společnost a její etické problémy“ uspořádal Kabinet pro studium vědy, techniky a společnosti Filosofického ústavu AV ČR další seminář z volného cyklu „Bioetika a občanská společnost“. Cílem tohoto projektu je vytvářet příležitost pro inspirativní a obohacující setkání přírodních věd a filosofie v oblasti etiky. Seminář se konal 30. listopadu 2012 v Akademickém konferenčním centru při příležitosti končícíhoEvropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity.

 
Po úvodním slovu ředitele Filosofického ústavu AV ČR PhDr. Pavla Barana, CSc., následoval blok věnovaný různým pohledům na fenomén stáří. S příspěvkem „Mýty o stáří“, který byl věnován postavení seniorů v české moderní společnosti a nebezpečí jeho stereotypizace, vystoupila prof. PhDr. et RNDr. Helena Haškovcová, CSc. Řadu let se totiž zabývala, mj. jako přednostka Ústavu lékařské etiky 3. lékařské fakulty UK, problematikou gerontologie a geriatrie a těmto tématům věnovala množství článků a knižních publikací. Nyní působí v Centru pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče, interdisciplinárním pracovišti Fakulty humanitních studií UK. Prof. MUDr. Josef Syka, DrSc., z Ústavu experimentální medicíny AV ČR přednesl příspěvek „Stárnutí a lidský mozek“, kterému bylo možné rozumět i jako odpovědi na otázku, nakolik je „aktivní stárnutí“, snaha zachovat si pokud možno všechny kompetence i ve vysokém věku, možné.
 
Filosofickému rozměru stáří se věnovali prof. PhDr. Vasil Gluchman, CSc., ředitel Institutu filozofie a etiky FF PU v Prešove a PhDr. Marta Gluchmanová, PhD., z katedry humanitních věd FVT TU Prešov v příspěvku „Dôstojná staroba“ . Důstojnost stáří je tradičně spojována s moudrostí, zralostí, jakož i důstojným odchodem ze života. Příspěvek „Škola stáří v Komenského Pampaedii“, který přednesla PhDr. Věra Schifferová, CSc., z Filosofického ústavu AV ČR, tematizoval otázku moudrosti jako něčeho, co se získává dlouholetým úsilím, a nikoliv jako samozřejmý důsledek běhu času.
 
Druhý blok semináře věnovaný praktičtějším otázkám zahájil Mgr. Jan Lorman, ředitel občanského sdružení Život 90, příspěvkem „Život 90: spolupráce v komunitě“ . Mgr. et Mgr. Veronika Hulová z Ústav lékařské etiky Lékařské fakulty MU se ve vystoupení „ Neikoĺko poznámok k téme paliatívnej starostlivosti“ věnovala otázkám paliativní péče, která je nikoliv výlučně, avšak typicky spojena se stářím jako stavem života. V závěrečném příspěvku „Spirituální péče o dlouhodobě hospitalizované seniory“ tematizovala MUDr. Eva Kalvínská, koordinátorka psychosociální a spirituální péče Fakultní nemocnice v Motole, v českém prostředí ne vždy doceněnou oblast péče o seniory.
 
Připravily: Filosofický ústav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

4 Dec 2012