Vyšlo nové číslo Sociowebu 03/2009

Vloženo dne:
03.03.2009
Toto číslo pro Vás připravilo Centrum pro výzkum veřejného mínění.

Nové číslo Sociowebu tentokrát otevírá Paulína Tabery článkem „Nastolování agendy a proces rámování“, který pojednává o vztahu médií a veřejného mínění. Zaměřuje se na roli, kterou v procesu informování hraje způsob podání sdělení, či jeho zařazení do určitého kontextu.
Vlastimil Nečas se v textu „Vztah politiky a médií“ zabývá politickou komunikací a dvěma základními přístupy, které lze v této oblasti zaznamenat. Klade důraz na koncept nastolování agendy, jenž se postupem času rozšířil právě i na oblast politické agendy.
Markéta Škodová nás ve svém příspěvku „Současné hodnocení událostí roku 1968 a role tehdejších médií“ nechává nahlédnout do výsledků výzkumu, který vloni na toto téma provedlo CVVM.
V následujícím textu „Co je ´naše společnost´?“ se Jiří Vinopal zamýšlí nad problematikou používání nejednoznačných pojmů v dotazníku při sociologickém výzkumu. Upozorňuje na různé vnímání pojmů respondenty, na důležitost kontextu a referenčního rámce, v němž o konkrétní otázce dotázaný uvažuje.

 

Příští vydání Sociowebu bude zaměřeno na různá témata z oblasti ekonomické sociologie.

Seznam článků tohoto čísla:


Nastolování agendy a proces rámování (Paulína Tabery)
Vztah politiky a médií (Vlastimil Nečas)
Současné hodnocení událostí roku 1968 a role tehdejších médií (Markéta Škodová)
Co je „naše společnost“? (Jiří Vinopal)

verze pro tisk seznam všech článků
www odkazy přiložené soubory