NEWSLETTER

Máte-li zájem o zasílání zpravodaje AB, napište nám svou e-mailovou adresu:

Aktuality

V Brně vzniklo centrum elektronové mikroskopie   

ALISI_2013_01.jpg   ALISI_2013_18.jpg ALISI_2013_18.jpg ALISI_2013_18.jpg ALISI_2013_18.jpg                                                                                  

 Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin

 
Moravská metropole učinila významný krok k posílení svého postavení na české i evropské vědecké mapě. Ústav přístrojové techniky AV ČR v Brně-Králově Poli otevřel 30. května 2013 aplikační a vývojové laboratoře pokročilých mikro- a nanotechnologií ALISI.
V centru, jež personálně i vědecky navazuje na více jak padesátileté aktivity ÚPT, bude téměř 80 vědců posouvat experimentální možnosti k fyzikálním mezím, a to na vynikajících přístrojích, jako jsou elektronový litograf, systém hlubokého iontového leptání, elektronový rastrovací mikroskop či technologické systémy pro vytváření speciálních vrstev, jak uvedla ředitelka této badatelské instituce dr. Ilona Müllerová.
Podle vědeckého ředitele ALISI prof. Pavla Zemánka je chloubou ALISI především tomograf, který využívá magnetickou rezonanci s největším prostorovým rozlišením, jaké čeští badatelé měli dosud k dispozici; zařízení mj. nalezne uplatnění v klinickém výzku Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby či roztroušené sklerózy, a to s využitím myších modelů.
 „Přístroje v centru ALISI rozšiřují a doplňují regionální vědeckou infrastrukturu, neboť je využijí i vědci z univerzit či dalších vědeckých center, jako jsou Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC), Středoevropský technologický institut (CEITEC) a Výzkumný ústav veterinárního lékařství (VÚVeL),“ vyzdvihl na tiskové konferenci, která předcházela slavnostnímu otevření laboratoří, ředitel ALISI dr. Bohdan Růžička. Investice do centra dosáhla 432 milionů korun; finance ústav získal z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, přičemž za 364 milionů korun pořídil přístroje.
Vedle soustavného základního výzkumu utvoří významnou součást vědeckých aktivit i spolupráce s aplikační sférou. S její realizací má ÚPT vynikající zkušenosti, což dokazují i dvě loňská ocenění – Zlatá medaile z Mezinárodního strojírenského veletrhu a Cena Siemens za nejvýznamnější výsledek/inovace. Stranou nezůstane ani výchova mladých badatelů, z nichž ty nejkvalitnější se ústavu daří udržet. „Úspěšní jsme ale i při získávání vědců, kteří dlouhodobě působili v zahraničí. Přivedli jsme dr. Otu Samka, který působil ve Švýcarku, Německu a Velké Británii a na projektu ALISI participuje od jeho počátku, a dr. Vladislava Krzyžánka, který se vrátil s podporou evropského grantu a v ústavu rozvíjí nové metody kryogenní a elektronové mikroskopie a zobrazování živých organismů,“ uzavřel prof. Zemánek.  
 Aktivity Ústavu přístrojové techniky, který vznikl v roce 1957 jako instituce zajišťující přístrojové vybavení pro ostatní ústavy tehdejší Československé akademie věd, sleduje Akademický bulletin dlouhodobě – viz například článek Nové laboratoře pro aplikovaný výzkum v Ústavu přístrojové techniky AV ČR či rozhovory s Vladislavem Krzyžánkem Brno připravuje vědcům špičkové podmínky a nejnověji s Pavlem Zemánkem Jak využít tažného paprsku.

LUDĚK SVOBODA

 

Aktuality

31.5.2013 První z cyklu odborných seminářů AV ČR a PS PČR se věnoval nerostným surovinám

Akademie věd ČR a Poslanecká sněmovna PČR zahájily 30. května 2013 cyklus společných seminářů Vědecké poznatky – základ pro lepší, konkurenceschopnou společnost, jejichž prostřednictvím chtějí posílit postavení české vědy a přispět k naplnění Memoranda o vzájemné podpoře a spolupráci mezi Akademií věd ČR a Poslaneckou sněmovnou ČR. První setkání Nerostné suroviny v ČR – co udělat pro jejich využití zahájili předseda hospodářského výboru PSP Milan Urban a místopředseda AV ČR Jan Šafanda, který uvedl, že cyklus seminářů nebude nijak časově ohraničený, protože jej utvoří aktuální témata v návaznosti na společenský a ekonomický vývoj i proměny vědeckého poznání.

  31.5.2013 Hrad Bečov jako fakultní památkový objekt

Dosavadní spolupráci mezi Národním památkovým ústavem a Univerzitou Karlovou v Praze, Pedagogickou fakultou stvrdila smlouva, kterou 29. května 2013 podepsali představitelé obou institucí. SHZ Bečov a Pedagogická fakulta UK tímto aktem navazují na společné aktivity, rozvíjené od roku 2008, kdy studenti a pedagogové získali poprvé možnost připravit a realizovat vzdělávací programy v unikátním prostředí středověkého hradu. "Ukázalo se, že jde o skvělou příležitost, jak propojit památkovou péči s přípravou budoucích učitelů,“ uvedla proděkanka pro vědu a výzkum Pedagogické fakulty UK prof. Kateřina Charvátová. Státní hrad a zámek Bečov na základě smlouvy získává status fakultního památkového objektu.

  30.5.2013 Otto Wichterle – 100. výročí narození

wichterle_vzpominka_perex.jpgPodvečerní setkání v Mramorovém sále Clam-Gallasova paláce na pražském Starém Městě 29. května 2013 připomenulo význačné jubileum českého chemika a vynálezce silonu a měkkých kontaktních čoček Otto Wichterleho. Mimořádnou osobnost prvního polistopadového předsedy Akademie věd z let 1990–1992 přiblížili zaplněnému auditoriu manželka Linda Wichterlová a jeho student a čestný předseda AV ČR Rudolf Zahradník. „Otto Wichterle byl osobností vzácně harmonickou. Vše, co dělal, oč usiloval, co navrhoval a vytvářel, mělo punc jeho jedinečné originality. Nikdy ani v nejmenším nešlo o původnost chtěnou – jeho originalita byla trvalým důsledkem jedinečného vidění mnoha tváří světa, v němž se pohyboval a žil,“ uvedl Rudolf Zahradník. O vývoji Ústavu makromolekulární chemie, který Otto Wichterle založil v roce 1959, promluvil jeho současný ředitel František Rypáček. Co je polymerní chemie – tedy obor, v němž O. Wichterle vynikl, demonstroval popularizátor vědy a vítěz FameLab 2011 Michal Babič, který na finále této mezinárodní soutěže v anglickém Cheltenhamu zaujal jako neotřelý „nanokadeřník“ pátrající po mikrobech. Osobnost badatele, který se významně zasloužil o transformaci Československé akademie věd, připomene Akademický bulletin v červnovém čísle.

  29.5.2013 Expozice jedné z nejstarších staroslověnských památek

Bulharský Codex Suprasliensis z 10. století v kontextu byzantsko-slovanských vzájemných vztahů je název výstavy, kterou pod záštitou předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše pořádá v sídle Akademie věd ČR v Praze Bulharské velvyslanectví v Praze a Středisko společných činností AV ČR. Pražskou část putovní výstavy (30. 5.–28. 6. 2013), která je spojena s 1150. výročím velkomoravské mise sv. Cyrila a Metoděje, zahájily 29. května bulharská viceprezidentka Margarita Popova a ředitelka Slovanského ústavu doc. Helena Ulbrechtová. Supraslský kodex (Codex Suprasilensis) byl vytvořen v 10. století v církevním středisku založeném žáky Cyrila a Metoděje v tehdejším hlavním městě Bulharska Preslavi a je psán cyrilicí. Dnes je dochován ve třech částech – v Lublani, Petrohradě a ve Varšavě – a od roku 2007 je na seznamu Světové paměti UNESCO (Memory of the World List).

  28.5.2013 Výstava k výročí Jaroslava Vrchlického

Ve foyer budovy Akademie věd ČR na Národní třídě je pro veřejnost do 14. června 2013 otevřena výstava k 160. výročí narození a 100. výročí úmrtí básníka, dramatika a překladatele Jaroslava Vrchlického, kterou připravil Ústav pro českou literaturu AV ČR ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví a Literární akademií – Soukromou vysokou školou Josefa Škvoreckého. Expozice o 15 panelech, jež představuje společně se stěžejními obdobími Vrchlického života též vybrané okruhy z  umělcova rozsáhlého básnického a překladatelského díla, je součástí internetového projektu Literatura ke stažení

  28.5.2013 L'Oréal pro ženy ve vědě již posedmé

Devítičlenná porota stipendijního programu LOréal Pro ženy ve vědě vedená význačnou imunoložkou prof. Blankou Říhovou vyhlásila 23. května 2013 na galavečeru v Národní technické knihovně vítězné laureátky. Za účasti místopředsedy Akademie věd prof. Vladimíra Marečka, generálního ředitele L’Oréal Česká republika Laurenta Boukobzi a předsedy České komise pro UNESCO Petra Gazdíka převzaly ocenění dr. Lubomíra Balková z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze, dr. Martina Čečková z Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové a dr. Eva Froňková z Kliniky dětské hematologie a onkologie v Motole.

  27.5.2013 Kronika o Velké Moravě

U příležitosti 1150. výročí příchodu Konstantina (Cyrila) a Metoděje na Velkou Moravu vychází nové vydání úspěšného titulu Kronika o Velké Moravě Lubomíra E. Havlíka (1925–2000), který působil v brněnské pobočce Slovanského ústavu AV ČR a mj. inicioval a redigoval edici historických pramenů k Velké Moravě (Magnae Moraviae Fontes Historici), na níž se podílel i autorsky. V publikaci, jež významně přispívá k poznání dějin významného období naší historie, autor cituje písemné dobové prameny a na základě jejich interpretace podává obraz jednoho z nejstarších státních útvarů na našem území – Velké Moravy, jež byla významným státním útvarem nejen pro dějiny našeho národa, nýbrž i v souvislostech evropské politiky, to zejména v kontextu kulturním.

  24.5.2013 ELI Beamlines zahajuje stavbu

Fyzikální ústav AV ČR učinil další krok k realizaci projektu ELI Beamlines, když 24. května 2013 představil vítěze soutěže o zhotovitele stavby vědecké infrastruktury v Dolních Břežanech ve Středočeském kraji. Víceúčelové laserové centrum, jež je největším vědeckým projektem v dějinách Česka, postaví za 1,5 miliardy korun sdružení firem Metrostav, OHL ŽS a VCES (MVO). „Sdružení MVO nabídlo nejnižší cenu ze čtyř nabídek a jeho členové mají s výstavbou technicky náročných budov rozsáhlé zkušenosti. Ve smlouvě jsme stanovili pravidla pro případné změny, jež by mohly ovlivnit výslednou cenu stavby – iniciovat je může pouze Fyzikální ústav, nikoli zhotovitel stavby,“ zdůraznil ředitel FZÚ Jan Řídký. Celkové náklady včetně vybavení dosáhnout téměř sedmi miliard korun.

  24.5.2013 Ceny SVU 2013

Pražská skupina Společnosti pro vědy a umění předala 23. května 2013 ceny osobnostem vědeckého i kulturního života. Ceremoniál, který moderovala předsedkyně Pražské skupiny SVU prof. Alena Morávková, se tradičně odehrál v důstojných prostorách Rytířského sálu Valdštejnského paláce na Malé Straně v Praze – stávajícím sídle Senátu PČR, jehož Stálá komise pro krajany žijící v zahraničí na udílení cen spolupracuje. Mezi laureáty dvanáctého ročníku Cen SVU stanuli významní představitelé české vzdělanosti – filosof, pedagog a komeniolog, mluvčí Charty 77 a v letech 1990–1994 rektor Univerzity Karlovy prof. Radim Palouš, evangelický teolog, biblista-novozákoník, filosof a současný předseda Učené společnosti prof. Petr Pokorný, právník, historik, politolog a politik doc. Petr Pithart a historik umění prof. Rostislav Švácha. Z kulturní oblasti ocenění získali hudební skladatel a vysokoškolský pedagog prof. Marek Kopelent, režiséři prof. Jiří Krejčík a Vladimír Morávek a herečka Jana Preissová.

  23.5.2013 XIX. valné shromáždění Učené společnosti

Učená společnost České republiky, jež sdružuje význačné vědce všech vědních oborů, se na XIX. valném shromáždění sešla 20. května 2013 ve Velké aule Karolina za přítomnosti akademické obce a politických reprezentantů v čele s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy prof. Petrem Fialou, 1. místopředsedkyní Senátu PČR Alenou Gajdůškovou či předsedkyní Akreditační komise ČR prof. Vladimírou Dvořákovou. Úvodem zasedání vyzdvihl předseda Akademie věd prof. Jiří Drahoš aktivní vystupování Učené společnosti na veřejnosti – aktuálně například v souvislosti s prezidentovým úmyslem nejmenovat Martina C. Putnu profesorem antropologie, ačkoli literární historik splnil veškeré akademické náležitosti. Potřebu chránit nezávislost vzdělávacích institucí, jejichž existence napomohla vzniknout demokratické společnosti, jak ji známe dnes, vyslovila i Vladimíra Dvořáková: „Jde o hodnoty, jež byly budovány celá staletí a chráněny i za cenu životů; braňme je proti těm, co tuto svobodu chtějí omezovat.“ V navazující části projevu přešel předseda AV ČR ke kritice průmyslového výzkumu a jeho podpoře z veřejných prostředků (podrobněji též Věda jako výrobní sílaHospodářské noviny, 20. května): „Přímé financování inovačních aktivit podniků z veřejných zdrojů může totiž snadno sklouznout k deformování trhu a pseudoinovačním aktivitám, fakticky podlamujícím konkurenceschopnost firem a vytěsňujícím privátní investice do výzkumu a vývoje.“

  22.5.2013 Májová výstava Pavla Kantorka

Šedesátku kreslených vtipů profesora Pavla Kantorka představuje prodejní výstava Májová, kterou lze navštívit ve školicím centru InGarden v Praze 10 od 23. května do 28. června 2013. „Vtipy mě napadají v době, když řeším nejsložitější problémy časoprostoru – zabývám se složitými rovnicemi. Zahlédnu směšnou situaci v době, kdy je mozek nejvíce unaven, jakoby hledal způsob, jak si odpočinout. Náhle se objeví zkratka, kdy jsou k sobě přiřazeny situace, které zdánlivě spolu nemají nic společného. Najednou to v mozku klikne, zrodí se vtip a hlava dostane nový přísun energie,“ vysvětluje přírodovědec a profesor fyzikálních věd Pavel Kantorek. Akademický bulletin využil jeho kreslených vtipů například na loňské titulní obálce dubnového čísla

  22.5.2013 Rozhovory s vrcholnými představiteli Akademie věd


Rubrika Výročí Akademie, která letos provází čtenáře Akademického bulletinu dvacetiletou historií naší nejvýznamnější vědecké instituce, přinesla již čtyři rozhovory s jejími předsedy. Povídání šéfredaktorky AB Mariny Hužvárové s Rudolfem Zahradníkem, Helenou Illnerovou, Václavem Pačesem a Jiřím Drahošem naleznete na následujících odkazech:

Cokoli jiného než kvalita je nesmysl;

Na počátku byla šišinka, později uvědomění si vlastní odpovědnosti;

Vybavuje se mi hlavně doba, kdy šlo o existenci Akademie;

Kdybych předem věděl, co nastane, šel bych do toho tím spíš.

  21.5.2013 Výstava Sklo a design

SKLO_a_DESIGN.jpgStřední uměleckoprůmyslová škola sklářská Železný Brod ve spolupráci s Ústavem fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR připravila v předsálí posluchárny R. Brdičky výstavu skla a produktového designu, jež prezentuje současné aktivity této školy. Návštěvníci si mohou prohlédnout atraktivní realizace ve skle a posoudit kreativitu nejmladší generace budoucích uměleckých řemeslníků a designérů. Studenti sklářského oboru prezentují umělecké objekty i design užitého skla, které vznikají technikami malovaného, broušeného a rytého skla, technologiemi taveného skla, skleněných figurek či originálních šperků. Výstavu lze navštívit od 29. května do 25. června v sídle Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, Dolejškova 2155/3, Praha 8 (spojení: stanice Ládví, metro C). Otevřeno je ve všední dny mezi 9 a 18 hodinou. Výstava je určena především žákům základních škol, jejich učitelům a rodičům. Rezervace návštěv větších skupin (třída apod.) na kvetoslava.stejskalova@jh-inst.cas.cz.

  20.5.2013 Proměny vědecké profese z genderové perspektivy

Zůstává věda stále více méně mužským klubem? Jak se proměňují profesní vyhlídky začínajících vědců a vědkyň a proč roste pracovní nejistota? Proč mají ženy mnohem menší šanci podílet se na určování priorit a směrování vědy a výzkumu? Je dnes možné být matkou a zároveň dobrou vědkyní? Jaké jsou genderové aspekty proměn akademické profese? Tyto a další otázky přináší kniha Nejisté vyhlídky: proměny vědecké profese z genderové perspektivy, kterou její autorky Marcela Linková, Kateřina Cidlinská, Hana Tenglerová, Marta Vohlídalová a Alice Červinková představily 16. května 2013 v pražské Galerii Le Court.

  17.5.2013 SVĚT KNIHY 2013

V Průmyslovém paláci na Výstavišti v pražských Holešovicích se ve dnech 16. až 19. května 2013 koná 19. ročník knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha 2013. Nabitý program patří tentokrát poezii – na její milovníky čekají čtyři desítky akcí, na nichž se představí čeští i zahraniční básníci, performeři či protagonisté fenoménu slam poetry. Nezůstane však jen u klasické recitace – organizátoři totiž připravili multimediální prostor Laterna poetica, v němž se tento žánr představí i formou audionahrávek, záznamů recitace význačných básníků či internetové poezie. Slovensko – čestný host festivalu – v roce dvacátého výročí našeho rozdělení připravilo s mottem Slovensko (po)čítajte s nami pořady zahrnující čtení slovenských autorů, výstavy, debaty i nejrůznější soutěže. Tradiční vystavovatel Nakladatelství Academia přichystal pro návštěvníky mj. autogramiádu maďarského spisovatele Pétera Esterházyho, jehož knihu Harmonia caelestis právě vydalo v edici Europa. Velké návštěvnosti se 16. května těšil workshop Akademie věd ČR Elektronické knihy ve vědeckém prostředí, na němž představitelé této badatelské instituce v čele s prof. Pavlem Janouškem z Akademické rady a doc. Karlem Olivou z Vědecké rady představili e-knihy jako medium vhodné pro popularizaci vědy a výzkumu. Týž den prezentoval knižní novinky i Historicky ústav AV ČR, který v autorském sále Průmyslového paláce připravil autogramiádu knihy Vojtěcha Kyncla Bez výčitek… Genocida Čechů po atentátu na Reinharda Heydricha

  16.5.2013 Bývalí pracovníci KAV a SSČ AV ČR se setkali ve vile Lanna

V novorenesančních prostorách Lannovy vily v rezidenční čtvrti Bubeneč v Praze 6 se 16. května 2013 setkali bývalí zaměstnanci Střediska společných činností AV ČR a Kanceláře Akademie věd ČR. Ze setkání vám přinášíme fotoreportáž.

  15.5.2013 Hudební a přírodní motivy v tvorbě akademického malíře Jindřicha Bajgara

bajgarovi.jpgEtnologický ústav Akademie věd ČR, v. v. i., Kabinet hudební historie zve na zahájení výstavy Hudební a přírodní motivy v tvorbě akademického malíře Jindřicha Bajgara (1913 Klimkovice/Ostrava – 1991 Praha), která připomíná letošní 100. výročí narození významného rodáka ze slezských Klimkovic, člena Sdružení umělců slezských i Svazu československých výtvarných umělců a dlouholetého výtvarného pedagoga na středních a vysokých školách v Krnově a Ostravě. Vernisáž se uskuteční ve středu 29. května v 17 hodin v knihovně Kabinetu hudební historie EÚ AV ČR na Puškinově náměstí v Praze, za hudebního doprovodu Daniela Wiesnera, který přednese Klavírní suitu, op. 13 (1935) Pavla Haase. Výstava bude otevřená do 28. června 2013 v pracovní dny, nejlépe po osobní domluvě na tel. 220 303 928.

  13.5.2013 Oslavy 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu

Pod záštitou předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše pořádají Slovanský ústav AV ČR ve spolupráci s Archeologickým ústavem AV ČR, Brno a Historickým ústavem AV ČR ve dnech 13.–17. května 2013 na Velehradě mezinárodní vědeckou konferenci Cyrilometodějská misie a Evropa – 1150 let od příchodu soluňských bratří na Velkou Moravu. www.velehrad.eu/cz/projekty/odborne-konference/  a  www.velkamorava.arub.cz/aktuality.html. K oslavě 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů na Velkou Moravu se připravují nejen vědecké konference a filmové dokumenty, nýbrž i výstava s cyrilometodějskou tematikou.

  9.5.2013 O podnikání, vědě a zásadách výzkumné politiky

Technologická agentura ČR, jež se u nás snaží zastávat spojující článek mezi sférou, kde se výsledky výzkumu a vývoje rodí, a oblastmi, kde se efektivně a komerčně aplikují, pozvala 9. května do Prahy představitele největší organizace pro aplikovaný výzkum v Evropě – Fraunhoferovy společnosti. Odborníci na komercializaci vědeckých výsledků prof. Arno Basedow a Steffen Preissler představili nejen strukturu společnosti, model financování, ale též např. činnost Oddělení inovativních systémů transferu, jež analyzuje, navrhuje a implementuje účinné systémy transferu výsledků výzkumu na vnitrostátní i mezinárodní úrovni. Místopředseda TA ČR Miroslav Janeček přivítal mezi hosty též senátorku Evu Sykovou, která právě v německém modelu organizace vědy vidí velký vzor.

  7.5.2013 Na Vysočině vzniká výzkumná infrastruktura

Unikátní spolupráci českých institucí zabývajících se monitoringem a výzkumem fyzikálních a chemických procesů v atmosféře zahájí mezinárodní seminář Towards the Atmospheric Research Supersite. Akce se koná ve dnech 16.–18. června 2013 v Humpolci u příležitosti 25. výročí založení observatoře Košetice a zahájení provozu atmosférické stanice Křešín u Pacova. Na projektu participují Centrum výzkumu globální změny AV ČR, Český hydrometeorologický ústav, Ústav chemických procesů AV ČR a Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (Masarykova univerzita).

 

archiv aktualit

Oficiální časopis Akademie věd ČR