Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
Tel.: +420 221 403 111
Fax: +420 221 403 307

e-mail:

 

IČ: 60457856

DIČ: CZ60457856

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Vizitka SSČ AV ČR, v. v. i.

videovizitka SSC

Ceny Nakladatelství Academia 2012 a Studentská soutěž

Evropský týden mozku

 

Připravované akce

staticky_banner_180x180px.jpg

Důležité odkazy

23_6_11_Letni_skola_pamatnik_Vitkov_foto_skys_x26x_resize.jpgTVT_logo_2013_B_RGB_CZ.png

Mazanek_logo.png

Vyhlášení Cen Academia

Dne 27. března proběhlo v budově AV ČR slavnostní vyhlášení 5. ročníku Cen Nakladatelství Academia a 1. ročníku Studentské soutěže Nakladatelství Academia. Vedle Nakladatelství Academia přihlásily své publikace do soutěže Ceny Nakladatelství Academia také Filosofický ústav AV ČR, Ústav dějin umění AV ČR, Historický ústav AV ČR, Sociologický ústav AV ČR, Archeologický ústav AV ČR, Ústav geoniky AV ČR a Ústav státu a práva AV ČR.
 

Celkem bylo do letošního ročníku přihlášeno 85 publikací, v rámci jednotlivých kategorií vybrala devítičlenná odborná porota, v jejímž čele seděl Prof. RNDr. Ivo Kraus, DrSc., FEng., dr. h. c., tyto tituly:
V kategorii původní vědecká nebo populárně naučná práce zvítězila kniha Atlas geometrie autorky Šárky Voráčové a kolektivu.

V kategorii překlad vědecké nebo populárně naučné práce Cenu získává Jiří Hlávka (in memoriam) za překlad knihy Poučení o zručnosti hornické, jejímž autorem je Christoph T. Delius.

V kategorii slovník nebo encyklopedická publikace byla vybrána jako nejlepší kniha Umělecké památky Prahy. Velká Praha, A-L od Pavla Vlčka a kolektivu.

Cenu za výtvarné zpracování publikace získal za ilustrace v knize Přehled hub střední Evropy Antonín Bielich.

Odborná porota vybírá z nominovaných knih titul, který považuje za výjimečný a jehož kvality chce při této příležitosti vyzdvihnout. Cenu poroty letos získala Olga Sixtová se svou knihou Hebrejský knihtisk v Čechách a na Moravě.


Nejprodávanější kniha roku z produkce Nakladatelství Academia je Cena, o které rozhodují čtenáři. Letos se Nejprodávanější knihou roku 2012 stala publikace Kolaps a regenerace. : Cesty civilizací a kultur od editorů Miroslava Bárty a Martina Kováře.

Knihou roku se stává titul, který získal od porotců v rámci kategorií nejvíce hlasů. A tím je letos Přehled hub střední Evropy od autorů Jana Holce, Antonína Bielicha, Miroslava Berana.

 

Vyhlášeni byli také vítězové 1. ročníku Studentské soutěže Nakladatelství Academia, a to v kategoriích Vědy o živé přírodě a chemické vědy, Vědy o neživé přírodě a Humanitní a společenské vědy. Diplomových prací, ze kterých 30 porotců vybíralo ty nejvhodnější pro publikování Nakladatelstvím Academia, se sešlo celkem 40. Předsedou poroty byl prof. PhDr. Jaroslav Pánek, DrSc., dr. h. c.

V kategorii Vědy o živé přírodě a chemické vědy se vítězem stal Mgr. Josef Lhotský se svou prací Fenomén symbiózy jako model pro novou biologii.

V kategorii Vědy o neživé přírodě byl vítězem zvolen Ing. Jakub Višňák za práci Kvantově chemické algoritmy pro kvantové počítače.

V kategorii Humanitní a společenské vědy se vítězem Mgr. Pavel Vaško s prací Prof. V. Vojtíšek: archivářem od monarchie po socialismus.
 

4.4.2013