|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Výstava Sklo a design

SKLO_a_DESIGN.jpgStřední uměleckoprůmyslová škola sklářská Železný Brod ve spolupráci s Ústavem fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR připravila v předsálí posluchárny R. Brdičky výstavu skla a produktového designu, jež prezentuje současné aktivity této školy. Návštěvníci si mohou prohlédnout atraktivní realizace ve skle a posoudit kreativitu nejmladší generace budoucích uměleckých řemeslníků a designérů. Studenti sklářského oboru prezentují umělecké objekty i design užitého skla, které vznikají technikami malovaného, broušeného a rytého skla, technologiemi taveného skla, skleněných figurek či originálních šperků. Výstavu lze navštívit od 29. května do 25. června v sídle Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, Dolejškova 2155/3, Praha 8 (spojení: stanice Ládví, metro C). Otevřeno je ve všední dny mezi 9 a 18 hodinou. Výstava je určena především žákům základních škol, jejich učitelům a rodičům. Rezervace návštěv větších skupin (třída apod.) na kvetoslava.stejskalova@jh-inst.cas.cz.

Ve formě vizualizací i funkčních prototypů jsou zastoupené také práce studentů produktového designu. Výstava vypovídá o profesionálně vedené výuce v oblasti navrhování originálního designu, používání nejmodernějších technologií, včetně softwaru pro 3D modelování a technologie 3D tisku.
ÚFCH JH AV ČR je nejenom výzkumnou institucí, jež patří mezi špičková akademická pracoviště, ale svou tradiční výstavní činností „stravitelnější“ formou přibližuje vědecké bádání veřejnosti či podporuje vzdělání a kulturu. Hostování železnobrodské Střední uměleckoprůmyslové školy v prostoru Heyrovského ústavu má ještě jednu další souvislost – škola nabízí kromě výtvarně zaměřených oborů také jeden ryze technický – aplikovanou chemii. Nikoli náhodou byly pro výstavu SKLO A DESIGN některé skleněné objekty vybrány tak, aby evokovaly šťastné spojení těchto dvou zdánlivě nesouvisejících oblastí.

Zájemci o detailní informace o SUPŠS ze Železného Brodu mohou na výstavě získat rozšiřující informační materiály.
 

21 May 2013