|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

ELI Beamlines zahajuje stavbu

Fyzikální ústav AV ČR učinil další krok k realizaci projektu ELI Beamlines, když 24. května 2013 představil vítěze soutěže o zhotovitele stavby vědecké infrastruktury v Dolních Břežanech ve Středočeském kraji. Víceúčelové laserové centrum, jež je největším vědeckým projektem v dějinách Česka, postaví za 1,5 miliardy korun sdružení firem Metrostav, OHL ŽS a VCES (MVO). „Sdružení MVO nabídlo nejnižší cenu ze čtyř nabídek a jeho členové mají s výstavbou technicky náročných budov rozsáhlé zkušenosti. Ve smlouvě jsme stanovili pravidla pro případné změny, jež by mohly ovlivnit výslednou cenu stavby – iniciovat je může pouze Fyzikální ústav, nikoli zhotovitel stavby,“ zdůraznil ředitel FZÚ Jan Řídký. Celkové náklady včetně vybavení dosáhnout téměř sedmi miliard korun.

ELI_TK_01.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
 
Setkání v sídle Akademie věd na Národní třídě v Praze, jehož se zúčastnili předseda AV ČR Jiří Drahoš, velvyslanec USA v České republice Norman L. Eisen, výkonný ředitel ELI Beamlines Vlastimil Růžička, zástupce LLNL Constantin Haefner a v publiku mj. i hlavní vědecký poradce premiéra ČR Rudolf Haňka a místopředsedkyně vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Miroslava Kopicová, představilo i nového partnera projektu – americké výzkumné centrum Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL). Američtí vědci a technologové mají s českými kolegy z vědeckého týmu ELI Beamlines vyvíjet unikátní laserový systém v hodnotě 1,1 miliardy korun, který se má stát jednou z hlavních částí centra. „ELI se jistě stane multifunkčním pracovištěm, v němž budou provádět experimenty nejen fyzici, ale i chemici, biologové a další vědci,“ uvedl Vlastimil Růžička.
 
ELI_TK_01.jpg
Zleva: Jiří Drahoš, Vlastimil Růžička, Wolfgang Sandner, Norman L. Eisen, Constantin Haefner, Pavel Pilát a Jan Řídký
 
Ambiciózní projekt se od počátku koncipuje jako panevropská infrastruktura, jejíž přípravné fáze se zúčastnilo 40 institucí ze 13 členských států EU. Vedle centra v Česku vznikají další dvě – v Maďarsku a Rumunsku; na podporu ELI též tyto tři země založily společně s Itálií ELI Delivery Consortium, jehož význam podpořil i Wolfgang Sandner – jeden z nejvýznamnější laserových fyziků, který v minulosti řídil prestižní Max-Born-Institut, projekt LASERLAB Europe či předsedal Německé fyzikální společnosti. „Vznik konsorcia naznačuje, že naši partneři vnímají laserové centrum v Dolních Břežanech jako evropský závazek a že projekt ELI patří mezi výzkumné priority Evropské unie. Ukazuje se, že Česko zvládá navzdory objektivním potížím realizovat jeden z nejvýznamnějších unijních projektů v oblasti výzkumu a vývoje,“ uvedl Jiří Drahoš.
 
ELI_TK_01.jpg
 
lsd

 

24 May 2013