Search

All intranet Current section


Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Mendelova medaile udělena prof. Reppertovi

Profesora Stevena M. Repperta, světově uznávaného vědce, jenž zásadním způsobem přispěl k rozvoji molekulární chronobiologie, vyznamenal ve středu 20. března 2013 předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš čestnou oborovou medailí Gregora Johanna Mendela za zásluhy v biologických vědách. Tohoto mimořádného uznání ze strany naší nejvýznamnější vědecké instituce se americkému badateli dostalo při jeho návštěvě České republiky a odráží i jeho dlouhodobou a velmi úspěšnou spolupráci s Entomologickým ústavem Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích.

 
Za posledních 25 let se stal Steven Reppert ikonou v oblasti molekulární a genetické analýzy cirkadiánních biologických hodin u savců včetně člověka. Kromě savčích modelů ve svém výzkumu dále využívá tradiční i nové modelové druhy hmyzu. Touto unikátní kombinací modelových organismů se jeho týmu v posledních letech podařilo objasnit nejen komplexní mechanismy cirkadiánních hodin na molekulární, buněčné a neuroanatomické úrovni, ale také zcela zásadní měrou přispěl k poznání molekulárního mechanismu navigace u migrujících organismů a též k pochopení dosud tak „záhadného“ smyslu, jakým je magnetorecepce živočichů.
 
Prof. Steven Reppert působí v oddělení neurobiologie na americké University of Massachusetts Medical School. Ve svém oboru dosud publikoval více než 170 vědeckých prací a článků, zahrnující nejprestižnější mezinárodní vědecká periodika (14x Science a Nature, 8x Cell, 23x Neuron). O jeho odborných kvalitách a významu pro rozvoj poznání v chronobiologii svědčí i více než 21 000 citací jeho prací vědeckou komunitou a úctyhodný h-index 76. Profesor Reppert získal rovněž řadu prestižních cen mnoha světových univerzit a byl předsedajícím několika Gordonovských konferencí. Badatelova spolupráce s Biologickým centrem Akademie věd ČR přináší hodnotné společné publikace a projekty, zároveň významně napomáhá rozvoji problematiky biologických rytmů, navigace a magnetorecepce na dalších, vzájemně spolupracujících vědeckých pracovištích v České republice.
 
Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

20 Mar 2013