Cesty k datům. Zdroje a management sociálněvědních dat v České republice

Vloženo dne:
22.05.2013
Jindřich Krejčí a Yana Leontiyeva (eds.)

Vyšlo v Sociologickém nakladatelství SLON v rámci koedice se Sociologickým ústavem AV ČR, v.v.i.

 

Jindřich Krejčí a Yana Leontiyeva (eds.)

 

Cesty k datům. Zdroje a management sociálněvědních dat v České republice

 

Prostředí pro vědeckou práci v sociálních vědách prochází překotným vývojem. Jedním z důvodů je také rostoucí objem dat, která jsou k dispozici pro sociální analýzy. Využívání nových možností i zpřístupňování vlastních databází bývá podmínkou pro plnohodnotné zapojení do života mezinárodní vědecké komunity a pro dosahování výsledků s uznávaným vědeckým impaktem. Efektivní práce s daty však vyžaduje orientaci v nepřehledném množství zdrojů, zvládnutí metod managementu dat a sekundární analýzy i orientaci v právních a formálních náležitostech sdílení dat mezi výzkumnými týmy. Autoři a autorky této knihy se právě proto zaměřují na problematiku vytváření a používání kvantitativních sociálních dat, věnují se metodám managementu dat a představují služby datových archivů. Zvláštní pozornost věnují problematice harmonizace dat pro účely časových a mezinárodních komparací. Velkou část knihy tvoří přehledové studie o dostupných datech včetně hlubších rozborů a analýz datových zdrojů k vybraným tématům. Kniha je primárně zaměřena na akademický sociální výzkum, své čtenáře si ale jistě najde i ve výzkumu pro potřeby státní administrativy, v soukromých výzkumných agenturách i mezi novináři a všemi, kteří pracují s výstupy sociálních výzkumů.

  • Jaké jsou zdroje dat v sociálních vědách?
  • Kde hledat a jak získat data z předchozích šetření a sociálních statistik? Jak úspěšně realizovat vlastní výzkumný projekt?
  • Jakých mezinárodních šetření se zúčastnila Česká republika?
  • Jsou data z mezinárodních šetření srovnatelná?
  • Jak měřit vzdělání a sociální postavení tak, aby byly výsledky srovnatelné?
  • Kde najít data o gramotnosti populace, politických postojích, názorech na náboženství, manželství a rolích v rodině nebo data o migraci?
  • Jaké databáze vytváří Český statistický úřad a k čemu jsou využitelné?

 

 

Počet stran: 470

Vydání: první 

Cena: 540 Kč

Knihu lze objednat zde:

http://www.slon-knihy.cz

verze pro tisk seznam všech článků
galerie