NEWSLETTER

Máte-li zájem o zasílání zpravodaje AB, napište nám svou e-mailovou adresu:
Abicko  > 2008  > březen

03/2008

Obálka Akademický bulletin 03/2008

Akademický bulletin 03/2008


Aktuality

4.7.2013 Na ESOF 2014 studentským autobusem

Organizace Euroscience a pořadatelé European Science Open Forum (ESOF), jež se v příštím roce uskuteční v dánské Kodani, chtějí společně podpořit účast absolventů vysokých škol a doktorandů na největším festivalu vědy v Evropě. Myšlenka, jak mladé lidi pro tuto akci získat, spočívá v nízkonákladové autobusové dopravě a levném ubytování. Euroscience proto vybraným zájemcům nabízí levné vstupenky (80 eur namísto 400 po celých pět dnů akce) a rovněž pomůže zajistit nejlevnější ubytování v hostelech či v rodinách (Home stay). Studentům se tak otevírá jedinečná příležitost navštívit zajímavé přednášky a semináře, hovořit s úspěšnými vědci a získat nové přátele a kontakty. Více informací naleznete zde.

  3.7.2013 Ruští vědci brání svou RAV

Ruští vědci i jejich zahraniční kolegové bijí na poplach kvůli novému zákonu, jímž by měla přestat existovat samostatná téměř 300letá Ruská akademie věd, která by měla být nově sloučena s Ruskou akademií zemědělských věd a Ruskou akademií medicínských věd s tím, že jejich majetek bude spravovat nově založená agentura.
Podobně jako v roce 2009 v Praze vyšli do ulic Moskvy v úterý 2. července 2013 vědci, kteří chtějí symbolickým pohřbem ruské vědy poukázat na hrozící likvidaci RAV. Ve středu 3. července se má setkat předseda Ruské akademie věd Vladimír Fortov s prezidentem Vladimírem Putinem. V tento den by také měl být zákon projednán v ruské Dumě.
Významní a světově známí vědci upozorňují na vážnost situace v otevřených dopisech (jejich plná znění najdete v odkazech uvitř článku). S happeningy „pohřeb ruské vědy“ hodlají ruští vědci pokračovat každý den na různých místech Moskvy.

  3.7.2013 V Ostravě se představí kampaň "Zlepši si techniku"

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava představuje kampaň Zlepši si techniku, jejímž prostřednictvím chce u žáků a studentů zábavnou formou podnítit zájem o vědu a techniku. Během doprovodné akce Science show např. vystoupí známý popularizátor britského původu Michael Londesborough, součástí kampaně bude dále výstava Svět vědy či možnost prohlédnout si prostory 160leté univerzity. Kampaň, jež spadá do projektu Svět vědy a je spolufinancována z Evropského sociálního fondu, Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, začne v letních měsících a potrvá do května 2014. Vedle Ostravy bude probíhat i v několika městech Moravskoslezského kraje (Opava, Frýdek-Místek, Karviná, Havířov, Český Těšín a Třinec).

  2.7.2013 Cena Jana Rulfa pro nejlepší práci v oboru archeologie

Ředitel Archeologického ústavu AV ČR, Praha, v. v. i., vypisuje 8. ročník soutěže o Cenu Jana Rulfa pro nejlepší práci v oboru archeologie, která je určena mladým autorům. Návrh na zařazení práce do soutěže podává autor (autorský kolektiv) nebo jakýkoli jiný odborný navrhovatel. Pokud práci nepřihlásí sám autor (autorský kolektiv), vyžádá si ředitel Archeologického ústavu jeho souhlas s účastí v soutěži.

  1.7.2013 Ruskou akademii věd ohrožuje nový zákon

Ruští vědečtí novináři upozorňují na nový zákon, jímž by měla být radikálně transformována téměř 300letá Ruská akademie věd. Podle posledních informací by měl být zákon projednáván 3. června 2013 v ruské Dumě, a to bez předchozí diskuze s vědeckou komunitou. Přijat by měl být ve zrychleném řízení během pouhých dvou týdnů. Vše se děje měsíc poté, kdy byl do čela RAV zvolen proreformně smýšlející fyzik Vladimír Fortov.

  1.7.2013 Akademie věd pořádá prestižní evropskou soutěž EUCYS

Mladí talentovaní adepti vědy se ve dnech 20. až 25. září 2013 sejdou na největší evropské soutěži mladých vědců EUCYS, jejíž jubilejní, 25. ročník pořádá Akademie věd ČR. Vítězové národních vědeckých soutěží ve věkové kategorii od 14 do 21 let se v české metropoli utkají nejen o finanční ceny, ale především o stáže v mezinárodních výzkumných organizacích nebo účast na nobelovském ceremoniálu ve Stockholmu. Soutěž, kterou zahájí ceremoniál a světelná show na Křižíkově fontáně, představili její pořadatelé zástupcům médií v rámci Snídaně s novináři v kavárně Era svět 27. června 2013. „Doufám, že letošní ročník ozdobí pražský podzim a bude patřit ke špičkovým akcím v celoevropském měřítku,“ uvedl předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. Soutěž, na níž studenti prezentují projekty z oblasti přírodních, technických a humanitních věd, spolupořádá Akademie věd s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, které v současnosti podporuje 16 celosvětových soutěží 1,5 milionem korun; jednou z nich je i EUCYS. Ředitel odboru pro mládež MŠMT Michal Urban konstatoval, že navzdory narůstající konkurenci se českým účastníkům v soutěžích daří. Dobrým příkladem je i Miroslav Rapčák, který před třemi lety zvítězil v EUCYS v Lisabonu. Podrobné informace o projektu, který zaštítili prezident České republiky Miloš Zeman, předseda Senátu PČR Milan Štěch, místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková a předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová, naleznete na www.eucys2013.cz.

  28.6.2013 Praha hostila největší talenty v oboru laserové fyziky

Fyzikální ústav Akademie věd ČR zorganizoval ve dnech 23.–28. června 2013 v pražském Top Hotelu jedno z největších setkání mladých talentů v oboru laserové fyziky z celého světa. Prostřednictvím nejprestižnějších světových výzkumných institucí jako Lawrence Livermore National Laboratory (USA) nebo Max-Planck-Institut für Quantenoptik (SRN) pozval do Prahy téměř stovku doktorandů a postdoktorandů ze všech koutů světa, aby se zúčastnili historicky první Letní školy ELI Beamlines.

  27.6.2013 Praemium Academiae 2013

Nikl_AP.jpgPředseda Akademie věd prof. Jiří Drahoš udělil 20. června 2013 Akademickou prémii odborníkovi ve fyzice scintilačních materiálů Ing. Martinu Niklovi, CSc., z Fyzikálního ústavu AV ČR. Smyslem významného ocenění je vytvořit badatelům vynikající podmínky, v nichž by mohli lépe rozvinout vědecký potenciál ve prospěch Akademie věd i celé české vědy. Prémie do výše pěti milionů korun ročně zahrnuje po dobu šesti let náklady spojené s výzkumem, pořízením přístrojů a mzdami pro nositele a jeho spolupracovníky. Vedoucí oddělení optických materiálů FZÚ Martin Nikl se zabývá fyzikou pevných látek, luminiscencí a scintilačními materiály, jejichž studiu a vývoji se věnuje na špičkové světové úrovni. Tuto výzkumnou oblast zavedl ve FZÚ začátkem 90. let, vytvořil tým a vybudoval laboratoř ke studiu těchto materiálů.

  26.6.2013 Volba kandidáta na funkci děkana FSV UK

Akademický senát FSV UK vyhlašuje volbu kandidáta na funkci děkana Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Návrhy na kandidáty může podávat kterýkoli člen akademické obce fakulty do 30. září 2013. Podrobnosti o vyhlášení, náležitostech návrhu a harmonogramu volby jsou k dispozici na stránce http://volbadekana.fsv.cuni.cz.

  26.6.2013 Martin Kolář: Listy a plátna (kresby a malby)

Geofyzikální ústav AV ČR, v. v. i., a Archiv výtvarného umění, o. s., srdečně zvou na 41. výstavu cyklu Setkávání – Martin Kolář: Listy a plátna (kresby a malby), která je k vidění v přednáškovém sále Geofyzikálního ústavu, Boční II/1401, Praha 4 – Spořilov od 27. června do 30. srpna 2013. Výstavy Setkávání v GFÚ v r. 2013 se uskutečňují s podporou Městské části Praha 4.

  25.6.2013 České dokumenty na Evropském festivalu vědy

prezentace_fgu1.jpgNa festival dokumentů pořádaný organizací Euroscience v Dublinu se mezi téměř osmdesáti přihlášenými filmy probojovaly do užšího výběru tři zástupci z Česka. Do klání o vítězství se tak zařadil interaktivní průvodce Fyziologickým ústavem AV ČR, který připravil Odbor audiovizuálních technologií SSČ AV ČR. Prezentace o dvanácti kapitolách představuje nejen samotnou historii ústavu, ale i aktuální témata, kterými se badatelé v ústavu zabývají. Kapitoly obsahují část animovanou, textovou i část s krátkým filmem, který divákovi představí a vysvětlí konkrétní experiment prováděný přímo v laboratořích Fyziologického ústavu. Zájemce se tak seznámí například s aktuálním výzkumem paměti, biologických rytmů či metabolických, kardiovaskulárních nebo psychiatrických onemocnění. Na evropském festivalu vědy zaměřeném na TV a nová média uspěla také Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze s prezentací Smrt na českém pobřeží (CSI Death on the Czech Sea Shore) a Fontis TV produktion s projektem Spoutaná řeka (Harnessed River).

  24.6.2013 Medaile Jaroslava Heyrovského prof. Nobuyoshi Kogovi

Na návrh Fyzikálního ústavu AV ČR udělil 21. června 2013 předseda Akademie věd prof. Jiří Drahoš Čestnou oborovou medaili Jaroslava Heyrovského za zásluhy v chemických vědách prof. Nobuyoshi Kogovi z univerzity v Hirošimě, Japonsko. Prof. Koga pracoval v letech 1989–1991 jako doktorand pod vedením prof. Jaroslava Šestáka v Sekci fyziky pevných látek FZÚ; titul CSc. obhájil na Fakultě chemické technologie Univerzity Pardubice. Stal se tak prvním japonským studentem vyslaným japonskou vládou studovat přírodní vědy v tehdejším Československu, který dokončil doktorské studium. Stal se světově uznávaným vědcem a profesorem v oblasti chemické kinetiky, který udržuje dlouhodobé odborné pracovní kontakty jak s pracovišti AV ČR, tak s českými univerzitami a propaguje dobré jméno české vědy. Prof. Koga je rovněž nositelem ceny ICTAC Young Scientist Award; udělila mu ji mezinárodní organizace International Confederation for Thermal Analysis and Calorimetry (ICTAC) na základě nominace FZÚ a Univerzity Pardubice.

  21.6.2013 Sluneční radioastronomové z celého světa v Praze

Na mezinárodní konferenci CESRA2013, pořádané Astronomickým ústavem AV ČR, se ve dnech 24.–29. června v Praze sejde na 120 radioastronomů z Evropy, USA, Japonska, Číny, Ruska, Brazílie a dalších zemí. Budou diskutovat aktuální otázky sluneční astrofyziky a radiové astronomie zejména v perspektivě právě dokončovaných obřích radioastronomických přístrojů ALMA a LOFAR. ALMA (Atacama Large Millimeter Array) je projekt soustavy šesti desítek velmi přesných dvanáctimetrových antén pro příjem radiových vln milimetrových délek, rozkládajících se na ploše téměř 200 km 2. Je budovaný společným úsilím Evropské jižní observatoře (ESO), americké National Radio Astronomy Observatory (NRAO) a japonské National Astronomical Observatories of Japan (NAOJ) v chilské poušti Atacama. Stane se klíčovým přístrojem astrofyzikálního výzkumu pro celou následující dekádu. Vedle objektů vzdáleného vesmíru, pro jejichž studium byl primárně navržen, se bude věnovat i výzkumu naší nejbližší hvězdy – Slunce.

  20.6.2013 Výzkum mozku – největší současný vědecký úkol

Ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR a senátorka prof. Eva Syková uspořádala 18. června 2013 v Senátu Parlamentu České republiky konferenci Výzkum lidského mozku – velké téma pro 21. století. Sympozium pod záštitou předsedy Senátu Milana Štěcha, kterého se zúčastnily význačné osobnosti české vědy a vzdělanosti – profesoři Josef Syka, Cyril Höschl, Karel Šonka, Ivan Rektor, Josef Bednařík, Jiří Wiedermann a Ing. Milan Hájek, chtělo české politiky i veřejnost upozornit na výzkum mozku jako jednu z badatelských priorit 21. století a také na to, že je třeba do této oblasti investovat více veřejných financí než doposud.

  19.6.2013 Ceny Josefa Hlávky 2012

Ani nedávné záplavy v areálu lužanského zámku, kdy se rozvodnila řeka Úhlava (velké škody naštěstí nenapáchala), nepřekazily předávání cen, jimiž Nadání Josefa, Marie a Zdenky Hlávkových spolu s Nadací Český literární fond (ČLF) každoročně oceňují autory vynikajících odborných publikací. Do klání o prestižní ocenění udělované ve čtyřech kategoriích se tentokrát přihlásilo přes 80 knižních titulů. Autoři nejlepších prací převzali Ceny Josefa Hlávky během tradičního ceremoniálu v sále Českého kvarteta na zámku v Lužanech 17. června 2013 za účasti význačných osobností české vědy a vzdělanosti.

  19.6.2013 CzechGlobe otevřelo nejvyšší atmosférickou stanici

Centrum výzkumu globální změny Akademie věd ČR, v. v. i., zahájilo 17. června 2013 na Českomoravské vrchovině provoz nové atmosférické stanice Křešín u Pacova. Dvě stě padesát metrů vysoký kotvený stožár, obdobně vysoký jako pařížská Eiffelovka, se stává nejvyšší stavbou v Česku, která kdy byla postavena pro vědecké účely. Vědci společně se stavbaři budovali věž bezmála deset měsíců. Základem stanice je 250 m vysoký ocelový stožár, z jehož vrcholu lze dohlédnout přibližně do vzdálenosti 50 kilometrů. „Stožár musí být tak vysoký proto, aby naše atmosférická měření nebyla nijak ovlivněna lokální činností,“ vysvětluje ředitel CzechGlobe prof. Michal Marek. Vědci zde budou monitorovat dálkový přenos skleníkových plynů, vybraných znečišťujících látek a základní meteorologické charakteristiky jako teplotu, tlak, vlhkost vzduchu a směr a rychlost větru. Primárně však budou sledovat rostoucí koncentrace skleníkových plynů CO 2, CH 4, CO, N 2O a SF 6, a to nejen na vrcholu věže, ale i v dalších výškových úrovních nad terénem.

  19.6.2013 Přednáška o současné krizi v Turecku

V souvislosti s dramatickým děním v Turecku, kde tisíce lidí již tři týdny demonstrují proti vládě „islámských demokratů“ a bezpečnostní složky proti nim tvrdě zasahují, pořádá Orientální ústav AV ČR 27. června 2013 od 18:00 hod. mimořádnou přednášku turkologa PhDr. Petra Kučery, Ph.D. – Turecké jaro? Příčiny a důsledky současné krize v Turecku. Petr Kučera z Ústavu Blízkého východu a Afriky Filozofické fakulty UK v Praze představí současnou krizi a odpoví na otázku, zda se schyluje k „tureckému jaru“, nebo jde pouze o dočasnou krizi turecké demokracie. Akce se uskuteční v zasedací místnosti Ústavu pro českou literaturu AV ČR (Na Florenci 2/1420). Bližší informace: Bronislav Ostřanský, e-mail: ostransky@orient.cas.cz, tel. 266 052 210.

  18.6.2013 Slovenská akademie věd slaví 60 let

Slovenská akademie věd (SAV), která byla zřízena 18. června 1953 zákonem Slovenské národní rady č. 1/1953 Sb a 26. června téhož roku se konalo její zakládající valné shromáždění, slaví šedesáté narozeniny. Nejvyšší vědecká instituce na Slovensku se sídlem v Bratislavě se podle předsedy Jaromíra Pastorka bude i v příštích letech soustřeďovat na kvalitu. „Naší ambicí je zaměřovat se na špičkovou vědu. A výsledky svědčí o tom, že tak činíme,“ uvedl na setkání s novináři u příležitosti letošního výročí. „SAV je nejvýkonnější vědecká instituce na Slovensku. Pracuje v ní cca 11 procent výzkumníků v zemi, ale tvoří 40 procent všech publikačních výstupů, které na Slovensku vzniknou. Budoucnost vidíme v tom, že se Slovenská akademie věd bude i nadále soustředit na posilování excelentního výzkumu. Zároveň chceme zlepšit transfer poznatků do společnosti,“ dodal předseda Pastorek. Výročí přijetí zákona o Slovenské akademii věd bylo v úterý 18. června 2013 věnováno setkání předních osobností slovenské politiky, vědy, univerzitního života a dalších významných společenských sfér SR. Slavnostním programu v Bratislavě se zúčastnili i prezident Slovenské republiky Ivan Gašparovič, předseda vlády SR Robert Fico a její členové. Mezi zahraničními hosty zaujal čestnou pozici předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš, jenž při této příležitosti převzal ocenění za dlouhodobé nadstandardní vztahy se Slovenskou akademií věd.

  18.6.2013 Veřejné přednášky nositelů Akademické prémie

Dvojice vynikajících vědců, jejichž excelentní výzkum podpořila Akademie věd v letech 2007–2013 Akademickou prémií, se představí 1. července 2013 v budově AV ČR na Národní třídě v Praze. Od 10:00 hod. přednese RNDr. Eduard Feireisl, DrSc., z Matematického ústavu AV ČR přednášku Matematická analýza proudění tekutin. RNDr. Václav Petříček, CSc., z Fyzikálního ústavu AV ČR poté přiblíží téma Strukturní analýza krystalů ve třech a více dimenzích. Přednášky se konají v místnosti č. 205 do 13:00 hod.

  18.6.2013 Akademická dětská skupina Národní Lvíček

Podpořit kontakt mladých vědců z akademických pracovišť s vývojem v dané profesi a urychlit jejich návrat na domovské instituce chtějí Akademická centra předškolních dětí, jež postupně vznikají pod patronací Střediska společných činností AV ČR. Po otevření centra Mazánek, které získalo grantovou podporu pražského magistrátu v rámci OP Praha – Adaptabilita, v Hotelu Mazanka v Praze Libni (březen 2012) se z obdobného zařízení těší i zaměstnanci pracovišť sídlících v centru Prahy. Středisko společných činností totiž v budově AV ČR na Národní třídě zahájilo 3. června 2013 zkušební provoz Akademické dětské skupiny Národní LVÍČEK; slavnostní otevření se konalo 18. června 2013.

 

archiv aktualit

Oficiální časopis Akademie věd ČR