|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Slovenská akademie věd slaví 60 let

Slovenská akademie věd (SAV), která byla zřízena 18. června 1953 zákonem Slovenské národní rady č. 1/1953 Sb a 26. června téhož roku se konalo její zakládající valné shromáždění, slaví šedesáté narozeniny. Nejvyšší vědecká instituce na Slovensku se sídlem v Bratislavě se podle předsedy Jaromíra Pastorka bude i v příštích letech soustřeďovat na kvalitu. „Naší ambicí je zaměřovat se na špičkovou vědu. A výsledky svědčí o tom, že tak činíme,“ uvedl na setkání s novináři u příležitosti letošního výročí. „SAV je nejvýkonnější vědecká instituce na Slovensku. Pracuje v ní cca 11 procent výzkumníků v zemi, ale tvoří 40 procent všech publikačních výstupů, které na Slovensku vzniknou. Budoucnost vidíme v tom, že se Slovenská akademie věd bude i nadále soustředit na posilování excelentního výzkumu. Zároveň chceme zlepšit transfer poznatků do společnosti,“ dodal předseda Pastorek. Výročí přijetí zákona o Slovenské akademii věd bylo v úterý 18. června 2013 věnováno setkání předních osobností slovenské politiky, vědy, univerzitního života a dalších významných společenských sfér SR. Slavnostním programu v Bratislavě se zúčastnili i prezident Slovenské republiky Ivan Gašparovič, předseda vlády SR Robert Fico a její členové. Mezi zahraničními hosty zaujal čestnou pozici předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš, jenž při této příležitosti převzal ocenění za dlouhodobé nadstandardní vztahy se Slovenskou akademií věd.

V roce 1953 jmenoval sbor pověřenců prvních dvanáct akademiků; v roce založení měla akademie 200 pracovníků, avšak koncem roku 1953 v ní působilo již 663 pracovníků na 37 vědeckých pracovištích. V současnosti má SAV 70 organizačních jednotek, z toho 46 rozpočtových a 24 příspěvkových organizací. Do 1. oddělení věd o neživé přírodě spadá 15 vědeckých ústavů, do 2. oddělení věd o živé přírodě a chemických věd 22 vědeckých ústavů, do 3. oddělení věd o společnosti a kultuře 20 vědeckých pracovišť. Pracuje v ní více než 3000 zaměstnanců, z toho přes 1800 tvoří výzkumní pracovníci.
 

Více o historii a struktuře Slovenské akademie věd se dočtete v příspěvku Vědecká spolupráce se Slovenskem v AB 11/2011.
Projev bývalého předsedy SAV Štefana Lubyho u příležitosti 50. výročí SAV v AB 2/2003
 

18 Jun 2013