|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

CzechGlobe otevřelo nejvyšší atmosférickou stanici

Centrum výzkumu globální změny Akademie věd ČR, v. v. i., zahájilo 17. června 2013 na Českomoravské vrchovině provoz nové atmosférické stanice Křešín u Pacova. Dvě stě padesát metrů vysoký kotvený stožár, obdobně vysoký jako pařížská Eiffelovka, se stává nejvyšší stavbou v Česku, která kdy byla postavena pro vědecké účely. Vědci společně se stavbaři budovali věž bezmála deset měsíců. Základem stanice je 250 m vysoký ocelový stožár, z jehož vrcholu lze dohlédnout přibližně do vzdálenosti 50 kilometrů. „Stožár musí být tak vysoký proto, aby naše atmosférická měření nebyla nijak ovlivněna lokální činností,“ vysvětluje ředitel CzechGlobe prof. Michal Marek. Vědci zde budou monitorovat dálkový přenos skleníkových plynů, vybraných znečišťujících látek a základní meteorologické charakteristiky jako teplotu, tlak, vlhkost vzduchu a směr a rychlost větru. Primárně však budou sledovat rostoucí koncentrace skleníkových plynů CO 2, CH 4, CO, N 2O a SF 6, a to nejen na vrcholu věže, ale i v dalších výškových úrovních nad terénem.

stozar_01.jpg     
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin  
                                                                                             

Podle tamních vědců rostoucí koncentrace skleníkových plynů v atmosféře způsobují nerovnováhu v tepelné bilanci naší planety, která se odráží na stále častějších klimatických extrémech, jako jsou povodně apod. „Úroveň CO 2 v atmosféře přesáhla letos znepokojivou úroveň 400 ppm. To nelze ignorovat. Musíme pečlivě sledovat parametry klimatických charakteristik, zkoumat dopady změny klimatu a následně provádět opatření, která umožní další rozvoj společnosti v podmínkách globální změny,“ říká prof. Marek. Nová atmosférická stanice je součástí sítě atmosférických stanic celoevropské výzkumné infrastruktury ICOS, což činí novou stanici významnou v českém i evropském měřítku.
Zahájení provozu atmosférické stanice Křešín u Pacova provázely také oslavy 25. výročí založení observatoře Košetice (Český hydrometeorologický ústav).

FOTOGALERIE

19 Jun 2013