|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Praha hostila největší talenty v oboru laserové fyziky

Fyzikální ústav Akademie věd ČR zorganizoval ve dnech 23.–28. června 2013 v pražském Top Hotelu jedno z největších setkání mladých talentů v oboru laserové fyziky z celého světa. Prostřednictvím nejprestižnějších světových výzkumných institucí jako Lawrence Livermore National Laboratory (USA) nebo Max-Planck-Institut für Quantenoptik (SRN) pozval do Prahy téměř stovku doktorandů a postdoktorandů ze všech koutů světa, aby se zúčastnili historicky první Letní školy ELI Beamlines.

Právě projekt unikátního evropského laserového centra ELI Beamlines, které pod patronací Fyzikálního ústavu AV ČR vzniká v Dolních Břežanech u Prahy, byl jedním z hlavních lákadel nejen pro „žáky“ Letní školy z Maďarska, Rumunska, Velké Británie, Kanady, Německa, Itálie, Řecka, Indie nebo Indonésie. Díky „značce“ ELI se do Prahy sjela především řada velmi zajímavých přednášejících z různých oborů, které laser používají.

Laser pomáhá při léčbě rakoviny
Účastníky Letní školy zaujala zejména přednáška prof. Michaela Mollse z mnichovské Klinik und Poliklinik für Strahlentherapie und Radiologische Onkologie, která se týkala využití laseru a protonové terapie při léčbě nádorových onemocnění. Na Mollsově pracovišti se ročně vystřídá 1500 pacientů. Během přednášky německý odborník vysvětlil a pomocí řady fotografií ilustroval způsoby neinvazivní léčby různých druhů tumorů. Pomocí konkrétních příkladů prof. Molls dokumentoval přednosti protonové terapie. Díky neinvazivní léčbě se Mollsovu týmu podařilo u jednoho z pacientů během dvou týdnů zcela zlikvidovat rozsáhlý nádor v oblasti čelisti. „Nádor se díky protonové terapii ztratil a pacient mohl jít domů, aniž bychom jej museli otevřít a operovat,“ uvedl prof. Molls. Právě budované laserové centrum ELI Beamlines v Dolních Břežanech má díky svým jedinečným parametrům významně přispět k získání nových poznatků využitelných v protonové terapii.

Přednášející z celého světa
Doktorandy a postdoktorandy z celého světa však stejnou měrou zaujaly i přednášky Sergeje Bulanova z Japonského úřadu pro atomovou energii, Johna Colliera z Rutherford Appleton Laboratory, Junji Kawanaky z Univerzity Osaka nebo Heinricha Hory z australské University of New South Wales, kteří všichni patří ke špičkovým kapacitám ve svých oborech. Posledně jmenovaný mimochodem nebyl (jak už jméno naznačuje) v České republice poprvé. Heinrich Hora se narodil v Podmoklech roku 1931 německy mluvícím občanům někdejšího Československa. Návštěva Prahy tak pro něj měla i kouzlo osobní vzpomínky.

Nábor talentů
Mladí účastníci Letní školy ELI však nebyli jen v roli posluchačů. V posterové sekci představila řada z nich své – mnohdy poměrně ambiciózní – vědecké projekty, které často realizují na nejprestižnějších světových výzkumných pracovištích. Zvlášť upoutal např. poster Simy Rekštyte z univerzity ve Vilniusu. Organizátoři Letní školy ostatně nezastírají, že mezi cíle celé akce nepatří jen výměna know-how, ale také networking za účelem možné budoucí spolupráce. V laserovém centru ELI Beamlines má v budoucnu pracovat více než 200 vědců.
 

28 Jun 2013