|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Ruskou akademii věd ohrožuje nový zákon

Ruští vědečtí novináři upozorňují na nový zákon, jímž by měla být radikálně transformována téměř 300letá Ruská akademie věd. Podle posledních informací by měl být zákon projednáván 3. června 2013 v ruské Dumě, a to bez předchozí diskuze s vědeckou komunitou. Přijat by měl být ve zrychleném řízení během pouhých dvou týdnů. Vše se děje měsíc poté, kdy byl do čela RAV zvolen proreformně smýšlející fyzik Vladimír Fortov.

Podle vyjádření ruského premiéra Dmitrije Medveděva pro ruskou agenturu Novosti nový zákon a z něj vyplývající změny vědcům „umožní soustředit se na vědu a výzkum a ušetří je rovněž od zbytečných manažerských povinností“. Podle zákona by totiž měly být sloučeny dohromady Ruská akademie věd s Ruskou akademií zemědělských věd a Ruskou akademií medicínských věd s tím, že jejich majetek bude spravovat nově založená agentura.
Tato situace vyvolala vlnu reakcí a protestů ze strany vědeckých kapacit, které se obávají zejména ztráty nezávislosti Ruské akademie věd.
 
 
Diskuzi můžete sledovat také na stránkách Asociace evropských vědeckých novinářů EUSJA – http://www.eusja.org/no-reforms-in-secrecy/
 
Mladí vědci z Dálněvýchodního oddělení RAV zveřejnili otevřený dopis, kde hovoří o likvidaci (původní znění v RJ)
 
Dopis ředitele Vědeckého centra v Nižním Novgorodu (původní znění v RJ)
 
Ruská akademie věd
 
O spolupráci AV ČR s RAV se dočtete v příspěvku Vědecká spolupráce s ústavy Ruské akademie vědhttp://abicko.avcr.cz/2013/05/05/
 

 

1 Jul 2013