Národní kontaktní centrum - ženy a věda je spoluorganizátorem Kongresu žen 2013

Vloženo dne:
10.06.2013
15. června 2013 v Národním domě na Vinohradech, Náměstí Míru 9, 120 53 Praha 2.

Kongres žen je neziskovou a nevýdělečnou iniciativou organizací, institucí a osobností z neziskového, akademického, uměleckého, veřejného i soukromého sektoru.

První český Kongres žen se uskuteční 15. června 2013 v Praze. Rozmanitý program Kongresu žen bude rozložen do seminářů k tématu ženy a trh práce (ženy ve finančním sektoru, opatření pro zvýšení zastoupení žen v rozhodovacích pozicích, slaďování rodinného a pracovního života) a workshopů zaměřených na rozvoj dovedností a schopností (soft-skills) žen (např. mentoring, rétorika, prezentační dovednosti, time-management).

Téma prvního Kongresu žen

Postavení žen na pracovním trhu je zásadním tématem. Ekonomická činnost žen je základem ženské nezávislosti, sebevědomí a plnohodnotného uplatnění ve společnosti. Není důležité, zda chce žena pracovat nebo se věnovat výchově dětí, rodině, případně obojí současně. Důležité je, aby společnost i stát vytvořily ženám podmínky pro skutečně svobodnou volbu.

Více zde:http://www.kongreszen.cz/o-kongresu

 

Zveme vás na následující program, který zaštiťují vědkyně z našeho ústavu:

 

11:00 - 12:30

DISKUZNÍ KAVÁRNA aneb společná diskuze gendrových pracovišť na téma

Sexuální obtěžování: o co vlastně jde?

Co je sexuální obtěžování? A jak se liší to, co lidé za obtěžující chování považují, od toho, jak je sexuální a genderové obtěžování definováno právně a výzkumně? Je sexuální obtěžování o sexu nebo o genderových asymetriích ve společnosti? Jak se liší sexuální a genderové obtěžování ve školství a na pracovišti? Jakou roli hraje věk a postavení člověka? Jak se sexuálnímu obtěžování bránit a co by měly dělat samotné instituce? A proč je sexuální obtěžování v české společnosti nadále tak kontroverzním tématem?

Diskuse v kavárně se zúčastní:

  • Alena Křížková, Ph.D. a PhDr. Hana Maříková, odd. Gender & sociologie Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i.
  • Lucie Jarkovská, Ph.D., Genderová studia, Katedra sociologie, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita
  • Ing. Petr Pavlík, Ph.D., Katedra genderových studií, Fakulta humanitních studií UK
  • Mgr. Marcela Linková, Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i.
  • Irena Smetáčková, Ph.D., Katedra psychologie, Pedagogická fakulta UK

 

14:00 – 15:15

Jiná budoucnost je možná

Gender a Sociologie, Mgr. Zuzana Uhde, Ph.D.


Diskuse s ženskými osobnostmi, které se aktivně účastní utváření veřejného intelektuálního prostředí. V diskusi chceme propojit kritickou reflexi vývoje společnosti jak z hlediska genderového, tak sociálně-politického ve vztahu k vývoji v ČR i v mezinárodním a globálním kontextu. Chceme tímto zahájit debatu o společenských alternativách, které by mohly podpořit genderovou a sociální spravedlnost.

Detailní program naleznete zde:

http://www.kongreszen.cz/program/program

verze pro tisk seznam všech článků