Oficiální časopis Akademie věd ČR

 


NEWSLETTER

Máte-li zájem o zasílání zpravodaje AB, napište nám svou e-mailovou adresu:

Řasy a sinice v potravě člověka

Detašované pracoviště Mikrobiologického ústavu AV ČR v Třeboni uvítalo 11. července 2013 sedmdesátku hostů na vernisáži Řasy a sinice v potravě člověka, jež se uskutečnila v rámci veřejných Vědeckých čtvrtků v Opatovickém mlýně. Výstavu lze navštívit v Lázních Aurora v Třeboni do 13. srpna 2013, poté bude jako stálá expozice umístěna do Opatovického mlýna.


Všechna fota: Archiv MBÚ AV ČR.

V úvodu vedoucí pracoviště prof.Ondřej Prášil pohovořil o transformaci Sektoru fototrofních mikroorganismů v Centrum řasových biotechnologií (Algatech), jež vzniká s podporou Operačního programu VaVpI ve výši 133 milionů korun, a upřesnil harmonogram investiční části, v jejímž rámci MBÚ právě dokončil přestavbu historické barokní mlýnice na laboratorní prostory pro molekulární biologii a analytické metody.



Trebon_x1x.JPG

Zástupce Laboratoře řasových biotechnologií doc. Jiří Masojídek objasnil technologii pěstování mikrořas, která používá unikátní systém kultivace akvakultury mikrořas na nakloněné ploše v tenké vrstvě. Princip vyvinuli badatelé v Třeboni a oproti jiným systémům pro velkoplošnou kultivaci má mnohé výhody; především kultura mikrořas roste v tenké vrstvě (~6 mm), což ve srovnání například s hlubokými míchanými nádržemi umožňuje dobré míchání, kvalitní ozářenost buněk, účinnou výměnu plynů a růst do vysokých hustot biomasy – tzn. vysokou účinnost přeměny světelné energie na biomas.

                                          

V závěru vernisáže autorky výstavy dr. Lenka Šejnohová dr. Olga Skácelová hosty seznámily s koncepcí výstavy a jejím rozdělením do tematických bloků – Co jsou řasy a sinice?; Tradice v pojídání sinic a řas; Aquakultury řas a sinic; Zonace makrořas v mořích; Chaluhy; Ruduchy; Zelené řasy a Chlorella. Expozici sestávající z osmi obsáhlých panelů doplnila ochutnávka řasových specialit a prohlídka areálu s průvodcem.
Akce získala podporu strukturálních fondů Evropské unie.

PETRA PFEIFEROVÁ,
Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.

 

22.7.2013