|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Brno hostí Mezinárodní speleologický kongres

Na Brněnské výstaviště se tento týden (21.–28. července) sjela více než tisícovka geologů, archeologů, paleontologů, biologů a zástupců mnoha dalších vědních disciplín v rámci Mezinárodního speleologického kongresu. Šestnáctý ročník světového setkání speleologů s mottem Kde se historie setkává s budoucností odkazuje na významná výročí, která si letos připomínáme, např. 290 let od sestupu prvního člověka do Macochy nebo 80 let od překonání nástrah hlubokých sifonů na podzemní Punkvě a otevření tzv. Vodní plavby v Punkevních jeskyních. Budoucnost představují nejnovější poznatky např. v geomikrobilogii, která podstatným způsobem mění staletí zažité představy o vzniku a vývoji jeskyní, nebo první přednášky o zkoumání krasových útvarů na jiných planetách, jakož i výcvik astronautů v pozemských jeskyních.

Tradice mezinárodních speleologických kongresů sahá do roku 1953, kdy se v Paříži kongres uskutečnil poprvé a od té doby se konají vždy jednu za čtyři roky v některé zemi světa. V roce 1973 hostila kongres Olomouc. Po 40 letech se tak kongres opět koná u nás, což je teprve podruhé v historii, kdy se toto setkání v některé zemi opakuje a poprvé v rámci států Evropy.
Na kongresu zazní přes 300 přednášek ze všech oborů souvisejících s krasem a jeskyněmi, jejich objevováním a zkoumáním. Čeští speleologové zde prezentují své největší úspěchy z posledních let – mimořádné objevy v podvodních jeskyních Mexika, na stolových horách Venezuely, na nepřístupných planinách Černé Hory, na Sardinii nebo v Rumunsku.
Program obohatí desítky filmů se speleologickou tématikou, soutěže v rámci přehlídky Spelemedia, stovky fotografií, map a uměleckých děl v tzv. Salonech. Atraktivní je i přehlídka 3D filmů a prezentací, stejně jako tzv. SpeleOlympics – soutěž ve speleologických a speloalpinistických dovednostech. Téměř 40 výstavních a prodejních stánků reprezentuje speleologické asociace z celého světa a světové výrobce a prodejce speleologického vybavení. Vše doplňuje bohatý společenský a kulturní program zahrnující např. i vystoupení hudební skupiny Druhá Tráva.
Uspořádání kongresu, které bylo České republice svěřeno Mezinárodní Speleologickou Unií (UIS), je významným oceněním práce našich speleologů na mezinárodním poli a skvělou příležitostí k propagaci našich jeskyní a krasových oblastí.
 

Více informací na http://www.speleo.cz/article.asp?nArticleID=627&nLanguageID=1 nebo na http://www.speleo2013.com/ .

25 Jul 2013