Search

All intranet Current section


Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Prof. M. Černohorský byl vyznamenán medailí Ernsta Macha

Čestnou oborovou medaili Ernsta Macha za zásluhy ve fyzikálních vědách udělil ve čtvrtek 5. září 2013 v pražské vile Lanna předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš významnému českému fyzikovi a pedagogovi prof. Martinu Černohorskému. Slavnostního aktu se zúčastnily i další význačné osobnosti české vědy. Prof. Martin Černohorský patří k špičkovým odborníkům na problematiku rentgenografie, zvláště pak na klasickou rentgenovou difraktografii. Jeho dalším profesním zájmem je fyzikální vzdělávání.

 
„Jsem vaším velkým ctitelem a obdivovatelem, protože to, co děláte pro českou vědu a české školství, je naprosto obdivuhodné,“ složil prof. Martinu Černohorskému hold při slavnostním ceremoniálu prof. Jiří Drahoš. Při slavnostním přípitku mu pak též popřál k jeho životnímu jubileu hodně zdraví a elánu.
 
Prof. RNDr. Martin Černohorský, CSc., (*1923) absolvoval Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a v roce 1952 tam byl promován doktorem přírodních věd. Na této fakultě působil do roku 1988. V roce 1956 se stal kmenovým pracovníkem ČSAV, s cílem vybudovat fyzikální oddělení nově vznikajícího pracoviště, dnešního Ústavu fyziky materiálů AV ČR. Pracovníkem ústavu byl do roku 1967, kdy se habilitoval a nadále se plně věnoval pedagogické a vědecké činnosti na fakultě jako její kmenový pracovník. V roce 1990 byl jmenován profesorem. Stál u zrodu Slezské univerzity v Opavě a stal se jejím prvním rek­torem. V této funkci působil po dvě období, v letech 1992–1998, v letech 1993 a 1994 byl současně prvním kancléřem České konference rektorů. Do dnešního dne je aktivním členem akademické obce Přírodovědecké fakulty MU v Brně jako emeritní profesor jejího Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky.
 
Foto: Luděk Svoboda (Akademický bulletin)
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
 
 

5 Sep 2013