Search

All intranet Current section


Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Seminář k problematice změny klimatu

Vlivem lidské činnosti na změny klimatu se zabýval seminář konaný v Akademii věd ČR ve středu 4. září 2013. Uskutečnil se v souvislosti s očekávaným vydáním páté hodnotící zprávy IPCC (Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu), která shrne nejdůležitější poznatky klimatologie za poslední léta. Její první část bude zveřejněna 23. září 2013 ve Stockholmu. Zpráva by měla zpřesnit některé procesy, které podle vědců probíhají rychleji, než se před šesti lety předpokládalo. Jedná se např. o stoupání hladin oceánů a oteplování Arktidy, přinášející nový fenomén do globálního proudění vzduchu, které ovlivňuje počasí i v Česku.

 
Setkání členů Vědeckého klimatického fóra bylo zaměřeno na význam a způsob fungování IPCC a aktuální výzvy klimatické změny pro svět i Českou republiku. Reflektovalo také specifické aspekty klimatické diskuse v českých médiích a potřebu urgentní reflexe této nejzávažnější výzvy současnosti. Jednání se zúčastnil předseda Komise pro životní prostředí AV ČR MUDr. Radim Šrám, DrSc., vedoucí Informačního centra OSN v Praze Mgr. Michal Broža, ředitel Centra pro otázky životního prostředí prof. Bedřich Moldan, Mgr. Jozef Pecho z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR a další hosté.
 
IPCC – Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu letos – slaví letos 25. výročí své existence. Klimatologie má mezi ostatními vědními disciplínami výhodu v tom, že disponuje právě takovou institucí, jako je celosvětový panel IPCC. Na jeho práci se podílejí tisíce vědců a v roce 2007 byla IPCC udělena Nobelova cena míru.
 
Výstup pracovní skupiny I (Physical Science Basis) bude prezentován 23. v září 2013 ve Stockholmu. Zpráva pracovní skupiny II (Impacts, Adaptation and Vulnerability) bude zveřejněna v březnu 2014 a pracovní skupiny III (Mitigation of Climate Change) v dubnu 2014. Shrnující zpráva (AR5 Sythesis Report) bude veřejnosti představena v říjnu 2014.
 
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

5 Sep 2013