Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
Tel.: +420 221 403 111

 

IČ: 60457856

DIČ: CZ60457856

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Euraxess centrum

videovizitka SSC

ADSN Lvíček v provozu

 Úspěšný druhý ročník Workshopu SCIAP

 

Připravované akce

21_9_2012_Predavani_certifikatu_SSC_pro_klicove_pracovniky_THS_foto_skys_x37x.JPG

Důležité odkazy

23_6_11_Letni_skola_pamatnik_Vitkov_foto_skys_x26x_resize.jpgTVT_logo_2013_B_RGB_CZ.png

Mazanek_logo.pnglvicek.png

Letní vědecký kemp pro pedagogy 2013

Stále více přibývá dětí, pro které je pobyt v přírodě vzácností, nikdy neokusily spaní pod širákem, nepozorovaly noční oblohu plnou hvězd, neběhaly bosy v ranní rose. Pobyt v přírodě ustupuje virtuální realitě a konzumaci elektronických vymožeností. Pobyt v přírodě však v důsledku pracovního i osobního vytížení rapidně omezují také dospělí. Tato fakta nás inspirovala a poprvé jsme zařadili do aktivit Otevřené vědy pro pedagogy přírodovědných oborů Letní vědecký kemp.

 

 
Letošní rok je “Mezinárodním rokem vodní spolupráce“, proto jsme koncipovali tábor pro pedagogy ve „vodním“ duchu. Letní vědecký kemp s názvem „Věda a voda kolem nás“ se konal od 29. července do 2. srpna 2013 v Masarykově táboře YMCA, uprostřed sázavských lesů poblíž Soběšína.
 
Snažili jsme se téma vody promítnout do každého dne a zpracovat jej z mnoha úhlů a pohledů. Program tak byl sestaven z praktických cvičení, experimentů a workshopů s důrazem na využití praktických cvičení při vlastní výuce se studenty na středních školách. Letní vědecký kemp pro pedagogy středních škol s podtitulem „Věda a voda kolem nás“ se konal v rámci projektu Otevřená věda. Program pro pedagogy připravili organizátoři projektu ze Střediska společných činností AV ČR ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou UK. Do programu jsme zařadili praktické bloky plné experimentů a pokusů z botaniky, analytické chemie, astronomie, geografie, biochemie, geologie a zoologie. Lektorské zázemí obstarali vědečtí pracovníci z ústavů Akademie věd, popularizátoři Otevřené vědy a mladí vědci z Přírodovědecké fakulty. Učitelé se tak například dozvěděli, kde v přírodě najít mikroskopické řasy, jak si z nich připravit preparáty vhodné k pozorování pod mikroskopem, prozkoumali řeku Sázavu a podívali se nejen na plankton, ale i na nárosty na dně řeky. V rámci biochemie si vyzkoušeli, co dokáže voda jako reaktant a dozvěděli se, jak probíhá fotolytické štěpení vody a co je to osmóza. Při rýžování pravých českých granátů v uměle vytvořených podmínkách na břehu řeky Sázavy se přesvědčili, jak nelehká byla práce zlatokopů na Aljašce. Binokulární lupou se podívali, jak vypadá krystal vyplňující dutiny v hornině, který naše oko ani nepostřehne. Seznámili se s dalekohledem, pozorovali Slunce a na příkladu životního cyklu vybraných skupin bezobratlých si ukázali provázanost vodního a terestrického prostředí. To byla jen ochutnávka z velkého množství experimentů a pokusů, které jsme pro pedagogy připravili.

Prožili jsme příjemný týden v kempu, během něhož učitelé mezi sebou navázali nová přátelství, zažili spoustu nových dobrodružství při experimentech ve vědě, načerpali mnoho inspirativních zkušeností a na konci pobytu od nás dostali praktický dárek „Kufřík přírodovědce“, který nepochybně využijí při laborkách se studenty ve své škole. Na začátku jsme měli obavy, zda pořádání kempu pro učitele v době jejich zaslouženého osobního volna bude přijato s pochopením. Byli jsme však mile překvapeni již při registraci, že zájem pedagogů dalece přesáhl kapacitu kempu. Proto bych velice ráda na tomto místě poděkovala učitelům, že jsou ochotni věnovat svůj volný čas dalšímu vzdělávání. Těšíme se na další setkání s pedagogy na podzimních kurzech Otevřené vědy v Třěšti. Více informací o kurzech najdete v průběhu měsíce září v sekci Kurzy pro pedagogy biologie, chemie a fyziky.

 

Fotografie z Letního vědeckého kempu si můžete prohlédnout na Facebooku.

Autorka: Mgr. Monika Petržílková

21.8.2013


 

2.9.2013