Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


Tisková zpráva - Praha místem setkání 600 neurovědců z 60 zemí světa

Ve dnech 11. – 14. září 2013 se v Kongresovém centru Praha koná mezinárodní neurovědní konference „FENS Featured Regional Meeting“ pod záštitou Federace evropských neurovědních společností (FENS).

 
Konferenci organizuje Ústav experimentální medicíny AV ČR, Česká společnost pro neurovědy, Slovenská společnost pro neurovědy a Rakouská Alzheimerovská společnost. Konferenci rovněž podporuje Mezinárodní organizace pro výzkum mozku (IBRO), Evropská aliance mozku Dana (EDAB) a Evropská společnost mozku a chování (EBBS).
Prezidentkou konference je prof. MUDr. Eva Syková, DrSc., ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR a předsedkyně České společnosti pro neurovědy. Členy vědeckého výboru jsou prof. Josef Syka, doc. Alexandr Chvátal, Ing. Miroslava Anděrová, RNDr. Jiří Popelář, MUDr. Jiří Paleček, MUDr. Ladislav Vyklický, ze Slovenska RNDr. Richard Kvetňanský a prof. Michal Novák  a další přední vědečtí experti ze zahraničí.
Součástí předkongresových aktivit je i satelitní sympózium „Neuroinflammation“, které organizuje MUDr. Jiří Paleček z Fyziologického ústavu  AV ČR ve dnech 8. až 11. září 2013 a tři Letní školy pro mladé studenty, které vedou prof. Eva Syková (Kmenové buňky a biomateriály v regenerativní medicíně), prof. Josef Syka (Sluchová neurofyziologie) a Ing. Miroslava Anděrová (Elektrofyziologické a zobrazovací metody pro zobrazování neuronů a gliových buněk) v době od 9. do 11. září 2013 v prostorách Ústavu experimentální medicíny AV ČR.
Program konference bude zahájen v Kongresovém centru v  Praze ve středu 11. září v 17 hodin, úvodní slovo kromě prof. Evy Sykové a prof. Michala Nováka přednese i prezidentka FENS, prof. Marian Jöels. Následují tři dny budou plné odborného programu zabývajícího se problematikou základního i klinického výzkumu mozku a celého nervového systému.
 
Vědecký program konference zahrnuje celkem čtyři plenární přednášky. Jako první promluví prof. Helmut Kettenmann z  Max Delbrück Center for Molecular Medicine z Berlína o nejnovějších nálezech týkajících se úlohy gliových buněk.  Prof. James W. Fawcett z Cambridge University Centre for Brain Repair se bude zabývat regenerativními procesy v nervovém systému. Dr. Irina Alafuzoff z Uppsala University, Department of Immunology, Genetics and Pathology (Švédsko) bude přednášet o nových poznatcích v léčbě neurodegenerativnich chorob.
Zajímavou přednášku přednese také jeden z  předních amerických vědců českého původu, p rof. Karel Svoboda z Janelia Farm Research Campus, Howard Hughes Medical Institute (USA), který bude referovat o výsledcích svého výzkumu prováděného pomocí moderních optogenetických metod.
Součástí programu je také 18 sympozií zaměřených například na léčbu Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, terapii nervového systému pomocí kmenových buněk, regeneraci tkáně v případě mozkové mrtvice, problematiku zánětlivých procesů mozku, přenos bolesti, náhrady ztráty sluchu a zraku, plasticitu mozku během jeho vývoje, mechanizmy paměti, funkce receptorů a synapsí a genetické aspekty neuroendokrinních funkcí. Problematika léčby pacientů a nákladů s  tím spojených u stále se zvyšujícího počtu nemocných je závažným celospolečenských problémem nejen u nás, ale v celé Evropě a USA.
Je připraveno 30 přednášek, 350 posterových sdělení a šest speciálních sekcí věnovaných např. práci s  experimentálními zvířaty v neurovědním výzkumu, postgraduální výchově v neurovědách v Evropě či etické problematice v neurovědách.
 
Jedna ze speciálních sekcí bude věnována památce předního českého neurovědce, Jana Bureše, kterou uvede prof. Josef Syka, jenž pohovoří rovněž o jednom z duchovních otců disciplíny neurověd - Janu Evangelistu Purkyně na závěrečném večeru věnovaném historii neurověd v Českém muzeu hudby.
 
Konference se zůčastní vice než 600 účastníků ze 60 zemí světa. Mimo českých účastníků přijedou do Prahy vědci ze Slovenské republiky, Německa, Ruska, Slovenské republiky, USA, Maďarska, Japonska a Francie a z asijských a jihoamerických zemí.
 
 
Více informací na: www.fensrmprague2013.com

6.9.2013