|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Podzim s vědci z VŠCHT Praha vesele i vážně

Od poloviny září mohou střední a základní školy i veřejnost navštívit Dejvický kampus a Výstaviště Holešovice, které se stanou centrem přírodovědného, chemického a technického dění. Chemický maraton zahájí 14. září 2013 Muzejní noc v Národní technické knihovně, v níž se představí tři expozice: V kůži Sherlocka Holmese, Hodina moderní chemie a Tajemství tmy. Návštěvníci si odnesou své vlastní otisky prstů, mohou se podrobit drogovému testu, ochutnají zmrzlinu nebo identifikují stopy krve pod UV zářením. Akce je přístupná od 19:00 hod.


Z vědeckého jarmarku Věda v ulicích, který se konal 20. září 2011 před Národní technickou knihovnou v pražských Dejvicích. Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin.

O čtyři dny později se na Vítězném náměstí pod záštitou organizace Věda nás baví uskuteční Vědecký jarmark. Kromě VŠCHT se představí ČVUT v Praze, ÚOCHB AV ČR a Věda nás baví. VŠCHT reprezentují dvě desítky stánků s rozličnou tématikou. Navštívit můžete mj. stánek S cukry na schovávanou, kde zjistíte, kolik sacharidů skrývá vaše oblíbená svačinka, či Paliva se zelenají, kde si ověříte, zda rozeznáte benzín od nafty. Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství představí stánek Čarování nejen s kovy, v němž si vytvoříte vlastní přívěsky nebo ukryjete své zprávy tajnými inkousty. Vědecký jarmark je spojen se stým výročím narození Otty Wichterleho – otce měkkých kontaktních čoček a silonek. Na stánku věnovaném významnému českému chemikovi si můžete odlít vlastní kontaktní čočku a osahat první odlitek polyamidu, z něhož se dělají silonky.
 
Ve třetí čtvrtině září se vědci z VŠCHT představí na dvou akcích v Holešovickém výstavišti. První z nich je finále soutěže nejlepších evropských studentských projektů European Union Contest for Young Scientists – EUCYS; jubilejní 25. ročník organizují Akademie věd s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Veřejnosti je akce přístupná od 21. do 23. září 2013. Na multimediálním festivalu Proudy 2013 jsou klíčovými tématy nové technologie a multimédia a oslava začátku školního roku. Navštívit jej lze 27. září 2013 od 9:00 do 14:00 hod., kdy bude veřejnosti volně přístupný – v 14:00 hod odstartuje samotný festival.
 
Stejný večer se v budově B VŠCHT uskuteční Noc vědců, která zpřístupní pozoruhodné experimenty a ukázky vědeckých prací. Na programu bude využití nových zdrojů energie, ukázky materiálů budoucnosti (společnost DuPont) a diskuze o (ne)bezpečných a chutných potravinách. Ti nejmladší se vydají po stopách rady Vacátka, aby poznali, že chemie je cool! Chybět nebude ani oblíbená zmrzlina.
red

 

14 Aug 2013