|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Buquoyský Rožmberk

Ústav dějin umění Akademie věd ČR ve spolupráci s Národním památkovým ústavem v Českých Budějovicích zahajují druhou část výstavy věnované stavební historii a romantizující přestavbě hradu Rožmberka nad Vltavou. Výstava Buquoyský Rožmberk. Fotografie, plány, kresby a grafiky ze sbírek Ústavu dějin umění AV ČR představuje unikátní historickou fotodokumentaci původního vzhledu rozlehlého rožmberského hradního komplexu. „Tento nejen v Čechách ojedinělý soubor dokumentace vznikal z podnětu tehdejších majitelů, hraběcí rodiny Buquoyů,“ uvádí kurátorka výstavy Petra Trnková, historička fotografie z Ústavu dějin umění AV ČR.

Kastelánka hradu Rožmberk Andrea Čekanová dodává: „Je to zajímavá výstava, která ukazuje, jak Rožmberk vypadal dříve. Leckdy to překvapí i starousedlíky.“ První část výstavy, otevřená již 22. května, bude 13. srpna 2013 obměněna. Záběry exteriérů rožmberského hradu, přilehlých staveb a okolí tak vystřídají historická vyobrazení hradních a zámeckých interiérů. Výstava v prostorách bývalé rožmberské hradní kaple potrvá po zbytek letošní sezóny do 31. října 2013.
Série fotografií zachycujících proměny rožmberských objektů a jejich vybavení v čase vznikaly průběžně od poloviny padesátých let 19. století. Jejich vznik souvisel s rozsáhlou přestavbou hradu a okolí prováděnou hrabětem Jiřím Janem Jindřichem Buquoyem (1814–1883). Z podnětu tohoto vášnivého stavebníka a jeho dědiců tehdy mj. vzniklo na 600 fotografií, z části vytvořených významným vídeňským fotografem Andreasem Grollem (1812–1872). Fotografie ve výstavě doplňují četné dobové grafiky, malby a plány. Vystavené materiály skýtají představu o někdejší malebnosti tohoto panského sídla a městečka vsazeného do lůna přírody.
Výstava je realizována v rámci projektu Obnova buquoyské kulturní krajiny: Záchrana movitého kulturního dědictví jako báze pro obnovu paměti místa a kulturní identity v rámci programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI) MK ČR, v letech 2011–2015.
Ústav dějin umění AV ČR, v. v. i.: http://www.udu.cas.cz/
SH Rožmberk nad Vltavou: http://www.hrad-rozmberk.eu/
Projekt Obnova buquoyské kulturní krajiny: http://www.buquoyskakrajina.cz/
 

15 Aug 2013