Search

All intranet Current section


Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Účelové finanční prostředky, které jsou každoročně vyčleňovány z rozpočtové kapitoly AV ČR, umožňují zejména selektivní podporu jednotlivých progresivních vědních oborů. Základem pro cílené rozdělování finančních prostředků jsou výsledky veřejných soutěží ve výzkumu a vývoji (dále „veřejná soutěž“). K účelové podpoře rozsáhlých oborových projektů slouží veřejné soutěže o účast v „Programu rozvoje badatelského výzkumu v klíčových oblastech vědy“ (neinvestiční prostředky) a v „Programu podpory rozvoje přístrojového vybavení progresivních vědních oborů“ (prostředky investiční), které byly zahájeny v roce 1996. Cílem „Programu podpory cíleného výzkumu a vývoje“, zahájeného v roce 2000, je podporovat a usnadňovat převod výsledků badatelského výzkumu do oblasti cíleného výzkumu a vývoje a následně do praxe. Veřejná soutěž o účast v uvedených Programech se tak stává jedním z konkrétních nástrojů naplňování Vědní koncepce AV ČR. Naproti tomu kvalitní projekty vycházející především z individuální aktivity badatelů jsou podporovány prostřednictvím Grantové agentury AV ČR, která je každoročně pověřována organizačním zajištěním veřejné soutěže o standardní badatelské a doplňkové grantové projekty.

Programy vyhlašované AV ČR
        Podobně jako v předcházejících letech byla převážná část účelových neinvestičních prostředků, kterými AV ČR v roce 2001 disponovala, věnována na podporu projektů řešených v rámci „Programu rozvoje badatelského výzkumu v klíčových oblastech vědy“. Na základě výsledků veřejné soutěže ve výzkumu a vývoji o účast v projektech tohoto Programu, jejíž výsledky byly vyhlášeny na konci roku 2000, bylo 1. ledna 2001 zahájeno řešení 19 nových projektů. Na řešení projektů tohoto programu bylo z rozpočtové kapitoly AV ČR vyčleněno celkem 290,69 mil. Kč.

        V rámci „Programu podpory rozvoje přístrojového vybavení progresivních vědních oborů“ bylo v roce 2001 zahájeno řešení 2 nových projektů:

  • Dynamika procesů v živé a neživé hmotě,
  • Analýza chování komplexních systémů,
na jejichž řešení bylo vyčleněno celkem 77,90 mil. Kč investičních prostředků. Vědecká rada AV ČR hodnotila kladně průběh řešení a kvalitu výsledků dosažených ve 2 projektech tohoto Programu zahájených v roce 2000. Na řešení těchto pokračujících projektů byla vynaložena částka 1,10 mil. Kč. K 31. prosinci 2000 byly ukončeny 4 projekty Programu zahájené v letech 1998 a 1999. Vědecká rada AV ČR posoudila závěrečné zprávy o jejich řešení a konstatovala, že cíle projektů byly splněny.

        V roce 2001 bylo zahájeno řešení 24 projektů „Programu podpory cíleného výzkumu a vývoje“. Na jejich řešení bylo v roce 2001 vyčleněno celkem 23,71 mil. Kč. V červnu 2001 bylo vyhlášeno již 3. kolo veřejné soutěže o účast v tomto Programu, do kterého bylo podáno 35 žádostí. Všechny návrhy byly posouzeny nejméně 2 tuzemskými oponenty. Na základě jejich posudků rozhodla Rada programu, že v roce 2002 bude finančně podpořeno 16 nově zahajovaných projektů.

Grantová agentura AV ČR
        Pro Grantovou agenturu AV ČR bylo v roce 2001 z rozpočtu AV ČR vyčleněno celkem 136 mil. Kč účelových prostředků (z toho 6 mil. Kč určených na investice), které byly rozděleny na podporu řešení nově zahajovaných i pokračujících grantových projektů. Dále bylo na podporu lékařského výzkumu rozděleno dalších 1,14 mil. Kč poskytnutých k tomuto účelu AV ČR jako sponzorský příspěvek od PRO.MED.CS. Praha, a.s.

Nově zahajované grantové projekty
        V základní kategorii XI. kola veřejné soutěže o standardní badatelské grantové projekty bylo 85 úspěšným projektům přiděleno v roce 2001 celkem 32,37 mil. Kč neinvestičních a 5,57 mil. Kč investičních prostředků. Odděleně byly hodnoceny standardní grantové projekty v juniorské kategorii (pro řešitele do 35 let). V této kategorii byla přidělena účelová podpora dalším 18 grantovým projektům ve výši 4,56 mil. Kč neinvestičních a 0,43 mil. Kč investičních prostředků. Celkový přehled o podporovaných standardních grantových projektech je uveden v příloze č. 2.1.

        Uchazeči z mimoakademických pracovišť uspěli s 9 návrhy grantových projektů. Kromě toho se podílejí na řešení dalších 11 grantových projektů jako spoluřešitelé. Celkem získala mimoakademická pracoviště na nově zahajované grantové projekty 4,95 mil. Kč neinvestičních a 0,07 mil. Kč investičních prostředků.

        V soutěži o doplňkové grantové projekty byla poskytnuta účelová podpora:
  • 8 postdoktorandským grantovým projektům ve výši 1,87 mil. Kč,
  • 47 integračním grantovým projektům v celkové výši 5,00 mil. Kč,
  • 11 publikačním grantovým projektům v celkové výši 1,24 mil. Kč.
Návrhy publikačních grantových projektů byly podávány pouze uchazeči z oblasti humanitních věd, návrhy integračních grantových projektů, jejichž cílem je podpora provozu nákladných přístrojů a zařízení, naopak pocházely z oblasti přírodních a technických věd. Celkový přehled o podporovaných doplňkových grantových projektech je uveden v příloze č. 2.2.

Financování pokračujících grantových projektů
        Oborové rady Grantové agentury AV ČR posoudily na podkladě výročních zpráv průběh řešení 256 pokračujících standardních badatelských grantových projektů, které byly zahájeny v letech 1997 až 2000, a ve všech případech doporučily také v tomto roce jejich účelovou podporu. Celkem na ni bylo uvolněno 86,10 mil. Kč neinvestičních prostředků. V této částce je zahrnuta také podpora 5,66 mil. Kč pro 26 pokračujících grantových projektů juniorské kategorie, zavedených poprvé v roce 1999. Příjemcům z mimoakademických pracovišť bylo poskytnuto na účelovou podporu pokračujících grantových projektů celkem 9,11 mil. Kč.

Hodnocení ukončených grantových projektů
        Přehled hodnocení kvality výsledků 102 standardních badatelských grantových projektů ukončených k 31. prosinci 2000 je uveden v příloze č. 2.3. Při hodnocení vycházely oborové rady ze závěrečných zpráv řešitelů doplněných seznamem doložených publikací (v průměru více než 6 publikací v recenzovaných časopisech na projekt). Kromě vědecké kvality získaných výsledků a úrovně dosažení stanovených cílů, což jsou hlavní kritéria pro hodnocení projektu, posuzovaly oborové rady rovněž účelnost vynaložených finančních prostředků. Cíle 45 projektů byly splněny s vynikajícími výsledky, u 52 projektů byly cíle splněny. Cíle tří projektů se podle hodnocení nepodařilo splnit. U dvou projektů bylo ze závažných důvodů hodnocení výsledků odloženo.

        Byly hodnoceny také výsledky jednoletých doplňkových grantových projektů řešených v roce 2000. U 11 ukončených doplňkových postdoktorandských grantových projektů byly cíle splněny, z toho ve 2 případech s vynikajícími výsledky. Dále bylo možné zhodnotit výsledky 9 z celkem 11 ukončených doplňkových publikačních grantových projektů - cíle 8 projektů byly splněny s vynikajícími výsledky, cíl 1 projektu byl splněn. Hodnocení 2 projektů bylo nutné odložit vzhledem k posunu edičního plánu.

Průběh a výsledky XII. kola veřejné soutěže
        V říjnu 2001 byly vyhlášeny výsledky již XII. kola veřejné soutěže o standardní badatelské a doplňkové grantové projekty s předpokládaným termínem zahájení řešení na počátku roku 2002. Opět byly odděleně hodnoceny standardní badatelské grantové projekty v kategorii základní a v kategorii juniorské.

        Do veřejné soutěže bylo podáno celkem 270 návrhů grantových projektů - 240 v základní a 30 v juniorské kategorii. Čtyři návrhy byly vyloučeny pro nedodržení stanovených soutěžních podmínek. Během hodnotící lhůty bylo na zbývajících 266 návrhů získáno celkem 536 posudků od domácích a 471 posudek od zahraničních oponentů, tedy v průměru 3,8 posudku na jeden návrh. Na každý návrh byly vypracovány nejméně 3 posudky. Pouze u jednoho návrhu se oborové radě nepodařilo získat posudek zahraničního oponenta, takže v tomto případě bylo nutné při hodnocení vycházet jen ze čtyř posudků domácích oponentů.

        Účelové finanční prostředky budou v roce 2002 poskytnuty 104 standardním badatelským grantovým projektům základní kategorie a 18 projektům juniorské kategorie. Řešiteli celkem 109 projektů (94 v základní a 15 v juniorské kategorii) jsou pracovníci AV ČR. Na řešení 14 z těchto projektů se jako spoluřešitelé podílejí také pracovníci z 15 mimoakademických pracovišť. Mimoakademičtí pracovníci získali účelovou podporu pro 10 projektů v základní kategorii a pro 3 projekty v kategorii juniorské. Příspěvek určený na podporu grantových projektů z oblasti lékařských věd, který na základě dohody o zřízení společného pracoviště každoročně poskytuje společnost PRO.MED.CS. Praha, a.s., bude možné využít, kromě financování již probíhajících projektů, také na zahájení jednoho nového projektu juniorské kategorie v působnosti 5. oborové rady.

        Na základě výsledků veřejné soutěže o doplňkové publikační grantové projekty budou poskytnuty účelové finanční prostředky na realizaci 13 projektů. Hodnocení návrhů tohoto typu grantových projektů se opíralo nejméně o dva posudky českých oponentů.

Podpora získaná z jiných zdrojů
        Významná část účelově poskytovaných finančních prostředků byla stejně jako v minulých letech získána prostřednictvím Grantové agentury České republiky (GA ČR). Účast pracovníků AV ČR v grantové soutěži GA ČR je možné, alespoň v hrubých rysech, posoudit z přílohy č. 2.4, která podává přehled o počtu přijatých grantových přihlášek i o počtu a struktuře podporovaných grantových projektů v roce 2001. Z přehledu je zřejmé, že návrhy grantových projektů podané pracovníky AV ČR do veřejné soutěže vyhlašované GA ČR byly relativně velmi úspěšné a že zejména v oboru přírodních a lékařských věd se pracoviště AV ČR významnou měrou podílejí na řešení grantových projektů podporovaných GA ČR.

        Pracovníci AV ČR se v roce 2001 úspěšně zúčastnili rovněž veřejných soutěží vyhlašovaných ústředními orgány státní správy Ministerstvem zdravotnictví ČR, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstvem životního prostředí ČR apod. Pokračovalo také řešení zahraničních grantových projektů podporovaných granty získanými zejména v rámci Evropské unie, COST, JOULE, COPERNICUS, dále projektů US-ČR Aid, US EPA, NATO, CERN, World Bank a zahraničních vědeckých organizací, nadací, univerzit apod.