|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Úspěch mladých českých astronomů

Na sedmém ročníku mezinárodní olympiády v astronomii a astrofyzice, která se uskutečnila ve dnech od 27. července do 5. srpna v Řecku, uspěli i čeští mladí astronomové. V soutěži, jíž se zúčastnili studenti z Evropy, Asie, Ameriky a Nového Zélandu a nad kterou převzali záštitu řecký prezident a řecké ministerstvo školství, získal český tým dvě medaile – stříbrnou a bronzovou. Olympiáda se konala v horském středisku Chania, 30 km východně od Volosu v nadmořské výšce 1200 metrů, kde byli studenti ubytovaní, a také v prostorách Thessalské univerzity ve Volosu. Soutěžící řešili úlohy ve třech kolech: teoretickém, zpracování dat a pozorovacím kole.


Foto: Archiv ČAS
Český tým na 7. IOAA (zleva: Anna Juráňová, Ondřej Theiner, Miroslav Hanzelka, Lukáš Timko, Lucie Fořtová, Filip Murár – doprovod, Tomáš Gráf – doprovod, klečící Giannis Batsiolas – průvodce týmu)

Nejlépe se z českého týmu umístil Lukáš Timko, absolvent Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře, který získal stříbrnou medaili. Bronzovou medaili obdržel Ondřej Theiner z gymnázia v Jírovcově ulici v Českých Budějovicích. Úspěšnými řešiteli se stali Miroslav Hanzelka, absolvent gymnázia v České Lípě a Lucie Fořtová, studentka Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře. Vzhledem ke generační obměně českého týmu (čtyři z pěti soutěžících byli na IOAA poprvé) a rostoucímu počtu účastníků soutěže je to vynikající výsledek. Český tým vedli dr. Tomáš Gráf z Hvězdárny a planetária Johanna Palisy v Ostravě a Filip Murár z University of Cambridge. Nejlepšího výsledku dosáhl Denis Turcu z Rumunska.
Olympiádu hostila Řecká astronomická společnost finančně podporovaná městem Volos, Thessalskou univerzitou, Aristotelovou univerzitou v Soluni a desítkami soukromých sponzorů.
Vedoucí všech týmů z 35 zemí byli ubytováni ve sportovním areálu Xenones na předměstí Volosu, který byl vybudován pro LOH 2004. Příprava zadání i jejich překlady do rodných jazyků účastníků pak probíhaly rovněž v prostorách místní univerzity. Slavnostní zahájení proběhlo pod širým nebem na molu v centru města a závěrečný ceremoniál s udílením pak v moderní hale místního biskupství.
Není bez zajímavosti, že
• český tým přijeli podpořit na zahájení soutěže také představitelé českého velvyslanectví v Aténách,
• během soutěže byla poprvé část příkladů řešena na PC,
• vedením IOAA byla přijata oficiální hymna IOAA, kterou složil řecký skladatel Vassilis Tasoudis.

První čtyři ročníky soutěže byly v Asii (Thajsko, Indonésie, Írán a Čína), pátý ročník v sousedním Polsku a vloni se IOAA konala v Brazílii. Příští ročník se bude konat od 1. do 10. srpna 2014 v rumunském městě Suceava.
Česká republika se mezinárodních soutěží v astronomii a astrofyzice účastní od roku 2007. Z první soutěže jsme si přivezli jednu stříbrnou medaili, roku 2008 dvě bronzové, v roce 2009 dvě stříbrné a tři bronzové a v roce 2010 jednu zlatou. Předloni získali čeští soutěžící v Polsku a Kazachstánu dvě zlaté, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili. Vloni pak v Brazílii a Jižní Koreji dvě zlaté, tři stříbrné a pět bronzových medailí.
Letošní olympijské zápolení českých studentů na mezinárodním astronomickém kolbišti je nyní ve svém poločase – v září se druhý český tým čítající pět studentů vypraví do hlavního města Litvy, Vilniusu na XVIII. Mezinárodní astronomickou olympiádu určenou pro mladší studenty. Držíme palce!
Účast českého týmu organizačně zajišťovala Česká astronomická společnost a Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy – VŠB TU – Ostrava. Cestu finančně podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Hornicko-geologická fakulta VŠB – TU Ostrava a město Opava.

Více informací o Astronomické olympiádě naleznete na http://olympiada.astro.cz .
V září 2013 bude zahájen její 11. ročník a účastnit se mohou žáci druhého stupně základních škol a středních škol.

Více o 7. mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice na http://www.ioaa2013.gr
 

9 Aug 2013