The Academy of Sciences of the Czech rebublic - The Academy of Sciences of the Czech rebublic

Search

All intranet Current section


Centre of

Administration

and Operations of

ASCR, v. v. i.
Národní 1009/3
110 00 Prague 1

Czech Republic
tel.:  +420 221 403 111
fax.: +420 221 403 307
e-mail:
ssc@ssc.cas.cz

 

Videopresentation of the Academy of Sciences

videovizitka ASCR

Projekt na Řadě je Mars úspěšně za námi

V rámci projektu Na řadě je Mars se mezi 17. a 21. zářím 2013 uskutečnilo několik akcí spojených s vystoupením planetárního geologa dr. Jamese Ricea z NASA. Na návštěvu ČR ho společně pozvaly AV ČR a Velvyslanectví USA. Na organizaci se podílely SSČ AV ČR, Americké centrum a Astronomický ústav AV ČR. Dr. James Rice se podělil o své poznatky z výzkumu Marsu s návštěvníky akcí v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové a Českých Budějovicích.

 
Startovní čárou celé výpravy byla tisková konference, která se konala 17. 9. 2013 v dopoledních hodinách v budově AV ČR na Národní 3 v reprezentativním sále ICAVI. Účast novinářů byla hojná. V hlavních zprávách České televize pak nechyběla obsáhlá reportáž o této vzácné návštěvě a o pár dní později se stal dr. James Rice hostem pořadu Hyde Park Civilizace.
 
 
 
Téhož dne se uskutečnila i přednáška pro odbornou veřejnost, která se opět setkala se značným zájmem českých vědců. Dr. James Rice ochotně odpovídal na dotazy a celý průběh akce se nesl ve velmi přátelském duchu. V odpoledních hodinách byla zahájena vernisáž s názvem Na řadě je Mars. Výstava byla ke zhlédnutí od 18. do 27. září v budově AV ČR, Národní 3, Praha 1. Byly na ní k vidění fotografie z povrchu Marsu pořízené robotickými vozítky Spirit, Opportunity a Curiosity a přesné makety těchto mobilních laboratoří. Asi největším lákadlem výstavy byly dva kameny, jež pocházejí přímo z Marsu, které zapůjčilo Národní muzeum. Součástí výstavy byl rovněž filmový dokument televizní stanice History Channel – Osídlování Marsu.
 
 
Vernisáž:
 
Předposlední přednáška turné se opět konala v Praze a byla určena široké veřejnosti. O účast nebyla nouze a nadšení návštěvníků bylo patrné z nepřeberného množství dotazů, na které přišla řada poté, co skončila samotná prezentace dr. Jamese Ricea. Na mnoho otázek nezbyl vůbec čas, a tak se lidé kolem vzácného hosta shlukli a ještě se dožadovali individuálních odpovědí a prosili o autogram.
 
 

Mezi 18. a 22. zářím se uskutečnily přednášky v dalších čtyřech městech a byly určeny především studentům středních škol. Celý program byl pro návštěvníky zdarma. Dr. James Rice byl z návštěvy České republiky velmi potěšen, především zájmem mladých lidí o vesmír, Mars, vědu...

 

Návštěvu dr. Jamese Rice zajištovala Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR za podpory Provozního odboru.
 

 

2 Oct 2013