|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Praha hostila mezinárodní neurovědní sympozium

Kongresové centrum Praha přivítalo 11. září 2013 mezinárodní konferenci FENS Featured Regional Meeting, na které se šest stovek vědců z 60 zemí světa zaměřilo na základní i klinický výzkum mozku a nervového systému. Jde o téma více než aktuální, neboť léčba pacientů s onemocněním mozku představuje závažný celospolečenský problém nejen u nás, ale i v Evropě a USA (viz také AB 7–08/2013). Nabitý program, který vedle čtyř plenárních přednášek sestával z 18 sympozií, 30 přednášek, 350 plakátových sdělení a šesti speciálních sekcí, zahájili prezidentka konference prof. Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR, předseda Slovenské společnosti pro neurovědy prof. Michal Novák a prezidentka Federation of European Neurosciences (FENS) prof. Marian Jöels. Jednotlivá sympozia se zaměřila například na léčbu Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, terapii nervového systému pomocí kmenových buněk, regeneraci tkáně v souvislosti s mozkovou mrtvicí, problematiku zánětlivých procesů mozku, přenos bolesti, náhrady ztráty sluchu a zraku, plasticitu mozku během jeho vývoje, mechanizmy paměti, funkce receptorů a synapsí či genetické aspekty neuroendokrinních funkcí.

FENS_01.jpg FENS_01.jpg FENS_01.jpg FENS_01.jpg FENS_01.jpg FENS_01.jpg FENS_01.jpg FENS_01.jpg FENS_01.jpg FENS_01.jpg FENS_01.jpg FENS_01.jpg FENS_01.jpg FENS_01.jpg FENS_01.jpg FENS_01.jpg                           
 

Fota: Luděk Svoboda, Akademický bulletin

 

Plenární přednášky zahrnovaly vystoupení prof. Helmuta Kettenmanna z Max Delbrück Center for Molecular Medicine z Berlína (nejnovější nálezy týkající se úlohy gliových buněk), prof. Jamese W. Fawcetta z Cambridge University Centre for Brain Repair (regenerativní procesy v nervovém systému), dr. Iriny Alafuzoff z Uppsala University, Department of Immunology, Genetics and Pathology (nové poznatky v léčbě neurodegenerativních chorob). Přednášku o výsledcích výzkumu prováděného pomocí moderních optogenetických metod přednesl jeden z význačných amerických vědců českého původu prof. Karel Svoboda z Janelia Farm Research Campus, Howard Hughes Medical Institute. Jedna ze speciálních sekcí patřila památce významného českého neurovědce Jana Bureše (viz AB 11/2012 ), kterou uvedl prof. Josef Syka z ÚEM AV ČR; na závěrečném večeru věnovaném historii neurověd v Českém muzeu hudby pohovořil i o jednom z duchovních otců neurověd – Janu Evangelistu Purkyně.

Sympozium spolupořádaly Ústav experimentální medicíny, Česká společnost pro neurovědy, Slovenská společnost pro neurovědy a Rakouská Alzheimerovská společnost s podporou Mezinárodní organizace pro výzkum mozku, Evropská aliance mozku Dana a Evropská společnost mozku a chování.
Součástí konference bylo i satelitní sympozium NEUROINFLAMMATION, které ve dnech 8. až 11. září uspořádal dr. Jiří Paleček z Fyziologického ústavu AV ČR, a trojlístek Letních škol pro mladé studenty, které od 9. do 11. září vedli prof. Eva Syková (Kmenové buňky a biomateriály v regenerativní medicíně), prof. Josef Syka (Sluchová neurofyziologie) a Ing. Miroslava Anděrová (Elektrofyziologické a zobrazovací metody pro zobrazování neuronů a gliových buněk) v ÚEM AV ČR.  
lsd

16 Sep 2013