|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Na řadě je Mars

Na pozvání Akademie věd ČR a Velvyslanectví USA zavítal do Česka americký planetární geolog James Rice, který během září navštíví pět českých měst – vedle Prahy také Ostravu, Brno, Hradec Králové a České Budějovice. Jak uvedl na tiskové konferenci 17. září 2013 místopředseda AV ČR Jan Šafanda (dále se mj. zúčastnili americký velvyslanec Norman L. Eisen a ředitel Astronomického ústavu AV ČR Vladimír Karas), popularizační projekt Na řadě je Mars navazuje na program Do Kosmu s Krtkem, který před dvěma lety připoutal dětskou pozornost k letům do vesmíru díky americkému astronautu Andrew Feustelovi, který při misi k Mezinárodní kosmické stanici vzal na palubu raketoplánu postavičku Krtka od českého výtvarníka Zdeňka Millera. „Snažíme se české veřejnosti ukázat, že se kosmický výzkum, na němž se podílejí i některé ústavy AV ČR a do nějž investujeme značné prostředky, společnosti vrátí jak v rozšíření vědeckých znalostí o Sluneční soustavě, tak i mnohými aplikacemi a technologickými inovacemi,“ zdůraznil Jan Šafanda.

MARS_01.jpg MARS_01.jpg MARS_01.jpg MARS_01.jpg MARS_01.jpg MARS_01.jpg MARS_01.jpg MARS_01.jpg MARS_01.jpg MARS_01.jpg MARS_01.jpg MARS_01.jpg MARS_01.jpg MARS_01.jpg MARS_01.jpg                                    
 

Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

                             

 Jako jeden z členů týmu NASA, který s pomocí planetární sondy Pathfinder a robotických vozítek Spirit, Opportunity a Curiosity zprostředkovává lidstvu netušené objevy, by se James Rice rád při prezentaci planety nesoucí jméno po římském bohu Martovi podělil o své unikátní zážitky. Nabitý program se zaměří jak na geologický průzkum rudé planety, tak i další témata včetně případné kolonizace Marsu a přínosy pro lidstvo. Příznivci astronomie se prostřednictvím modelů seznámí i s prací robotických vozítek NASA. „Lidé Zemi jednoho dne opustí a vydají se do vesmíru,“ vyslovil své přesvědčení James Rice – možná i proto, abychom se zachránili před případnou srážkou s kosmickými tělesy, které v minulosti již naši planetu několikrát ohrozily. Americký geolog soudí, že se na rudou planetu, jež je Zemi ze všech planet Sluneční soustavy nejpodobnější, dostaneme již ve třicátých letech tohoto století a osídlíme ji možná za sto let. „Čím hlouběji budeme pronikat do vesmíru, tím lépe porozumíme vlastní historii. Chemické prvky, z nichž jsme složeni, se totiž na naši planetu dostaly ze vzdálených hvězd.“

 
Pražská přednáška, jejíž součástí je i promítnutí dokumentu Osidlování Marsu, se uskuteční 21. září 2013 v 15:00 hod. v budově AV ČR na Národní třídě.

Projekt Na řadě je Mars představí v Praze i stejnojmennou výstavu – veřejnosti bude přístupná od 18. do 27. září ve všedních dnech v budově Akademie věd na Národní třídě.
lsd

17 Sep 2013