|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Experti potvrzují vliv člověka na změnu klimatu

Mezinárodní vládní panel pro změnu klimatu (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) zveřejnil 27. září 2013 ve Stockholmu dlouho očekávanou zprávu, která shrnuje vědecké poznatky o změně klimatu za posledních několik let. Zprávu, na jejímž znění se delegáti shodli po celonočních rozhovorech, komentovali v hlavní budově AV ČR na Národní třídě bezprostředně po skončení tiskové konference čeští badatelé. Letošní zpráva je dosud nejvýraznějším varováním, neboť klimatologové označili lidskou činnost s „vysokou pravděpodobností“ za hlavního původce globální klimatické změny. Podle ředitele Centra pro otázky životního prostředí UK prof. Bedřicha Moldana sice zpráva nepřináší žádné nové údaje, avšak potvrzuje, že IPCC je ve své práci konzistentní a že jeho analýzy jsou důsledně ověřované. Jeho slova potvrzuje doc. Tomáš Halenka z Matematicko-fyzikální fakulty UK: „Svědčí to o robustnosti výsledků, které pro tuto zprávu vznikly za pomoci nové generace přesnějších a podrobnějších globálních klimatických modelů, tzv. modelů Systému Země, zahrnujících nejen atmosféru a oceán, ale i další složky klimatického systému, jako jsou biosféra, atmosférická chemie a podobně.“

diplomy_2013_01.jpg diplomy_2013_02.jpg diplomy_2013_03.jpg diplomy_2013_04.jpg diplomy_2013_05.jpg diplomy_2013_06.jpg diplomy_2013_07.jpg diplomy_2013_08.jpg                                          
 

Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

                          

 
Podle IPCC je problematické především používání fosilních paliv, v jehož důsledku se do atmosféry uvolňuje značné množství oxidu uhličitého a dalších plynů způsobujících oteplování planety. Možný vývoj klimatu vychází ze čtyř predikcí, jež se zakládají na množství skleníkových plynů v atmosféře – podle scénáře, který předpokládá jejich nejmírnější nárůst, teplota stoupne o 0,3 až 1,7 °C (pro léta 2081–2100, oproti rokům 1986–2005), podle nejhoršího o 2,6 až 4,8 °C. S obdobnými modely pracuje i odhad, o kolik stoupne hladina moří – pro totožné období jako v případě růstu teplot je nejmírnější odhad vzestupu hladin 26 až 55 centimetrů, při nejhorším 45 až 82 centimetrů.
„Zpráva klimatického panelu by nás měla přivést k zamyšlení, co lze učinit v České republice. Nabyl jsem však dojmu, že domácí aktivity v posledních letech zamrzly, a to především kvůli nečinnosti Ministerstva životního prostředí, respektive Rady vlády pro udržitelný rozvoj. Údaje IPCC bychom měli brát vážně – bylo by hezké, kdybychom pro změnu také něco udělali," uvedl v diskusi dr. Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny AV ČR.

Kompletní zpráva První pracovní skupiny IPCC bude zveřejněna 30. září – předchozí hodnoticí zprávy byly publikovány v letech 1990, 1995, 2001, 2007.
lsd

1 Oct 2013