Search

All intranet Current section


Týden vědy a techniky 2013 Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Nositelé Akademické prémie představili výsledky své práce

Přednášky laureátů Akademické prémie – Praemium Academiae za rok 2007 prof. MUDr. Jiřího Forejta, DrSc. (Ústav molekulární genetiky AV ČR) Genetické mechanismy vzniku nových druhů a prof. Ing. Pavla Hobzy, DrSc. (Ústav organické chemie a biochemie AV ČR) Nekovalentní interakce – teorie a aplikace v chemii a biodisciplínách byly uspořádány 23. 10. 2013 v sídle AV ČR. Nositelé této významné podpory excelentního výzkumu představili posluchačům hlavní výsledky své šestileté vědecké práce. Badatelskou invenci prof. J. Forejta a prof. P. Hobzy ocenil při této příležitosti předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš: „Oba patří do zlatého fondu naší instituce.“

 
Akademická prémie – Praemium Academiae je přísně výběrovým nástrojem finanční a morální podpory excelence v Akademii věd ČR. Jejím smyslem je podpora vynikajících vědeckých osobností, které jsou nositeli výzkumu na špičkové mezinárodní úrovni. O udělení Akademické prémie rozhoduje předseda AV ČR, který si pro tento účel zřizuje poradní komisi složenou z předních domácích a zpravidla i zahraničních odborníků.
 
Akademická prémie se uděluje na dobu šesti let s podporou do výše 5 mil. Kč ročně. Na konci tohoto období vědci přednesou zprávu o svých výsledcích formou veřejné přednášky na celoakademické půdě, každoročně předkládají přehled o využití finančních prostředků a bibliografii publikovaných prací.
 
Anotace přednášek:
 
Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
 

 

23 Oct 2013