Astronomický ústav AV ČR   Ondřejov

Fričova 298
251 65 Ondřejov

Tel. +420 323649201
Fax: +420 323620 110, 117
Email:

Akademie věd
České republiky

 

Novinky

Přímý přenos ze zatmění Slunce v Keni
30.10.2013

V neděli 3. listopadu se tým astronomů přímo z africké Keni pokusí zprostředkovat přímým přenosem úplné zatmění Slunce. Jde o součást projektu GLORIA, který se snaží přiblížit vědu pomocí internetových přenosů široké veřejnosti po celém světě.

Astronomové se budou nacházet v keňském národním parku Turkana u stejnojmenného jezera. Jde z několika důvodů o unikátní místo – zastavují se zde stěhovaví ptáci, nalézají se zde jedinečné fosilie a UNESCO oblast zařadilo na seznam světového dědictví. Oblast je poměrně izolovaným místem, ale astronomové měli své důvody, proč se vydat pozorovat zatmění Slunce právě odtud.

Vzhledem k tomu, že stín Měsíce promítající se na Zem je malý, jsou zatmění Slunce viditelná pouze v poměrně úzkém pásmu na zemském povrchu. Pás totality, ze kterého bude zatmění viditelné jako úplné, se táhne střední Afrikou. Vhodné místo pro pozorování muselo splňovat několik podmínek, nejen viditelnost zatmění, ale také klimatické podmínky, dostupnost vody, potravy, silnic a v neposlední řadě bezpečnost výpravy, protože střední Afrika není politicky příliš stabilní region.

Během úplného zatmění jsou zvířata zmatena, myslí si, že přichází noc, uléhají ke spánku a mění své chování. Výprava si je dobře vědoma toho, že si musí dát dobrý pozor především na predátory, jakými jsou například lvi.

Listopadové zatmění Slunce je významné v tom, že k němu dochází v maximu sluneční aktivity. Na první pohled to pozná každý z fotografií sluneční koróny. Ta bude rozprostřena symetricky kolem Slunce. Úplná fáze zatmění potrvá u jezera Turkana pouhých 15 sekund, takže je klíčové pozorování dobře naplánovat a nic nepodcenit. Astronomové z projektu GLORIA už mají dost zkušeností s podobnými video přenosy, takže i když jde o obtížnou lokalitu, všichni věří, že se přenos podaří. Kromě samotných záběrů zakrývaného slunečního disku, bude výprava pro výukové účely zaznamenávat také meteorologická data.

K zatmění Slunce dochází, když se Měsíc pohybuje mezi Zemí a Sluncem tak, že zakryje celý sluneční disk nebo alespoň jeho část. Dochází k tomu, když je Měsíc ve fázi novu a když je přesně na spojnici Země – Slunce. Při úplném zatmění Slunce je sluneční disk zcela zakryt Měsícem. Při částečném nebo prstencovém je zakryta jen část Slunce.

Zatmění 3. listopadu bude patřit do skupiny tzv. hybridních zatmění Slunce. To znamená, že z některých míst bude viditelné jako prstencové a z některých jako úplné. Alespoň jako částečné bude pozorovatelné z jihu Evropy, obyvatelé ČR nemají šanci ho vidět. Celková doba, po kterou se bude po povrchu Země posouvat měsíční stín, je 2 hodiny 14 minut. Astronomové budou zatmění přenášet na internetu od 15:20 do 15:30 hod.

V České republice je projekt GLORIA řešen na Astronomickém ústavu AV ČR, ČVUT a Fyzikálním ústavu AV ČR. Pro více informací o této a dalších aktivitách projektu GLORIA navštivte stránky http://gloria-project.eu/cs/. GLORIA je podporována EU-FP7 programem E-infrastruktury. Zahájen byl v říjnu 2011 a účastní se ho 13 institucí z 8 zemí.

Zpět na přehled novinek