Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
Tel.: +420 221 403 111

 

IČ: 60457856

DIČ: CZ60457856

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Euraxess centrum

videovizitka SSC

Spot festivalu Týden vědy a techniky 2013

Spot festivalu Týden vědy a techniky 2013

 

Připravované akce

TVT_AVCR_logo_2013.jpg

Důležité odkazy

23_6_11_Letni_skola_pamatnik_Vitkov_foto_skys_x26x_resize.jpgTVT_logo_2013_B_RGB_CZ.png

Mazanek_logo.pnglvicek.png

Ohlédnutí za soutěží EUCYS

Akademie věd ČR ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR hostila ve dnech 20. – 25. září 2013 prestižní vědeckou soutěž pro mladé talentované studenty – EUCYS. Mezinárodní přehlídka projektů mladých talentovaných vědců se v Praze konala vůbec poprvé v historii soutěže. Pořádáním jubilejního 25. ročníku EUCYS byl pověřen Odbor projektů a grantů SSČ.

 
Tým EUCYS 2013 sestávající ze všech 13 zaměstnanců odboru, v čele s hlavní manažerkou akce, dr. Kateřinou Sobotkovou, pracoval na přípravách této prestižní mezinárodní akce více než 10 měsíců. Na počátku všeho stálo sepsání a podání grantu do 7. RP Evropské komise, ze kterého byla celá soutěž financována. Měsíce, týdny a dny příprav plynuly v kvapném tempu. Všechny precizní a svědomité přípravy se pak vyplatily již při samotném slavnostním Zahajovacím ceremoniálu na Křižíkově fontáně. Unikátní světelnou a hudební show doplnila umělecká skupina Pa-li-chi, která efektně zobrazila souboj živlů ohně a vody. Podívanou, která byla vytvořena speciálně pro 25. ročník soutěže EUCYS, si nenechali ujít ani přední představitelé české politické scény. Moderátor Marek Eben na pódiu uvítal premiéra Jiřího Rusnoka, předsedu Senátu PČR Milana Štěcha, či zástupce MŠMT Tomáše Hrudu. K mezinárodnímu publiku hovořil také předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš, který ve svém projevu vzpomínal na své začátky se stavebnicí Mladý chemik. Svým srdečným projevem si získal zájem mladého publika a sklidil nadšený aplaus.
 
EUCYS 2013 přivítal v Praze nejlepší talentované vědce, výherce národních soutěží, kteří se utkali v několikakolovém soutěžním klání. Odborná porota, složená z 18 vědeckých odborníků z celé Evropy, hodnotila studentské vědecké projekty průběžně v několika soutěžních kolech. Na Výstaviště v Praze-Holešovicích se sjelo celkem 124 soutěžících z 37 zemí světa. V soutěžním klání se utkalo 83 nejzajímavějších studentských vědeckých projektů v 9 soutěžních kategoriích: biologii, chemii, informatice, inženýrství, životním prostředí, matematice, medicíně, fyzice a humanitních vědách. Vítězové národních vědeckých soutěží se v Praze utkali nejen o vysoké finanční odměny, ale také o stáže v mezinárodních výzkumných organizacích nebo o účast na předávání Nobelovy ceny. Vítězové jednotlivých kategorií obdrželi své ceny 24. září 2013 na Slavnostním předávání cen v prostorách Betlémské kaple. Tři první ceny 25. ročníku soutěže EUCYS získali: Frederick Edward Turner z Velké Británie za svůj projekt domácí genetické laboratoře „ Genetics at home“, Perttu Aku Anttoni Pölönen z Finska za svůj projekt „Music A' Clock“, vytvořil tzv. hudební hodiny, díky kterým můžete být studiu teorie hudby intuitivní a zábavné. Třetí první cenu si odnesly tři mladé dívky z Irska, Ciara Elizabeth Judge, Emer Frances Hickey, Sophie Healy-Thow, za svůj projekt „A statistical investigation of the effects of diazotroph bacteria on plant germination“ zabývající se výzkumem symbiotického vztahu půdních bakterií se zemědělskými plodinami. Speciální cenu obdržela také Jessie MacAlpine z Kanady za svůj unikátní studentský výzkum, který by v budoucnu mohl přispět k léčbě malárie. Její projekt s názvem „Mustard Oil as an Apicomplexan-targeting Drug Therapy for Plasmodium falciparum” se zaměřoval na vlastnosti hořčičného oleje a jejich účinky na parazita Plasmodium, který způsobuje právě malárii. Mezi další ceny, které obdrželi vítězové EUCYS 2013, patří např. Cena ESA (European Space Agency), Cena CERN (The European Laboratory for Particle Physics), Cena EMBL (The European Molecular Biology Laboratory), Cena ESO (European Southern Observatory) a mnoho dalších. Kromě finanční odměny studenti obdrželi také ceny v podobě stáží v zahraničních výzkumných laboratořích a centrech. Čestnou cenu pro nejzajímavější projekt v oblasti chemie věnoval do soutěže také předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš. Získala ji Kristiin Resik z Estonska za svůj projekt „Polymer coating PolyE-323 for capillary electrophoresis of compound lipids“. Úplný seznam vítězů soutěže EUCYS 2013 je zveřejněn na webové stránce: www.eucys2013.cz.

Studenty však v průběhu celé soutěže nečekalo pouze náročné hodnocení odborné poroty. Svůj volný čas mezi hodnocením si mohli užít např. ve své volnočasové zóně, kde na ně čekaly deskové hry, interaktivní X-boxy nebo „zeď slávy“ plná jejich fotografií. Připraveno pro ně bylo také několik zajímavých populárně naučných přednášek, největší úspěch sklidila přednáška Jeremy Philpotta z Evropské patentové kanceláře. Studenty svým výkladem a zajímavými pokusy zaujal také známý český popularizátor chemie dr. Michael Londesborough. Mimo to ale byla pro soutěžící studenty připravena také zóna plná interaktivních expozic a zajímavých vědeckých a technických exponátů. Díky velké mediální kampani Věda jede!, která doprovázela celou soutěž, se o soutěži dozvěděla také široká veřejnost. Všichni ti, kteří v září spatřili v metru nebo na tramvajích či citylightech náš stroj se sloganem Věda jede! Přijďte se bavit!, skutečně přišli. Od 21. do 23. září 2013 tak navštívilo Výstaviště v Holešovicích více než 3000 návštěvníků. Velké zastoupení měli žáci a studenti spolu s pedagogy, během víkendu rovněž rodiče s dětmi. Všichni tak měli možnost v zóně pro veřejnost navštívit stánky vystavovatelů vědeckých a vzdělávacích institucí z celé České republiky. Návštěvníky zaujaly zejména rozmanité vědecké exponáty, mezi kterými nechybělo nafukovací planetárium, roboti z lega či svítící oblečky. Vědecké stánky ukázaly netradiční pokusy, například experimenty s tekutým dusíkem, kulinářské zážitky molekulárního baru a mnoho dalších zajímavostí.
 
Mladí vědci se rozloučili s Prahou působivou laserovou show na závěrečném večírku v klubu SaSaZu. Věříme, že nejen vítězové, ale i všichni soutěžící, mezinárodní porota, zástupci Evropské komise a návštěvníci soutěže si odnesli z jubilejního 25. ročníku nezapomenutelné zážitky. Pozitivní a pochvalné reakce, které jsme od nich obdrželi, jsou obrovským a potěšujícím zadostiučiněním naší práce. EUCYS 2013 si získal nejen zájem veřejnosti, ale také širokou podporu u zástupců české politické scény. Svoji záštitu akci udělili: prezident ČR Miloš Zeman, předseda Senátu PČR Milan Štěch, místopředsedkyně Senátu PČR Aleny Gajdůškové, předsedkyně Poslanecké sněmovny ČR Miroslava Němcová a primátor hl. m. Prahy Tomáš Hudeček. Slavnostních ceremoniálů, konaných v průběhu EUCYS 2013, se zúčastnili nejen oni, ale také další významní představitelé kulturního, vědeckého i politického života v České republice. Tímto bychom jim chtěli ještě jednou poděkovat za podporu v našem úsilí. Za mediální a finanční podporu děkujeme také všem partnerům, kteří se podíleli na konání úspěšného 25. ročníku soutěže EUCYS 2013. EUCYS 2013 byl zkrátka neopakovatelný.
 
Fotografie a videa dokumentující průběh celé soutěže si můžete prohlédnout na stránkách www.eucys2013.cz.
 
Tým EUCYS 2013

 

10.10.2013