|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Nová archeologická základna v Mikulčicích

mikulcice_perex.jpgBrněnský Archeologický ústav AV ČR, jehož největší detašované pracoviště v Mikulčicích zasáhl před šesti lety ničivý požár, otevřel novou archeologickou základnu. Při stavbě výzkumného pracoviště v Mikulčicích-Trapíkově se jeho zadavatelé i realizátoři inspirovali v zahraničí. Nově otevřená budova je členěna do samostatných zón se zajímavým řešením průhledů mezi pracovnami archeologů a laboratořemi, jejichž součástí je i velkoryse pojatá místnost na čištění nálezů velkých rozměrů. To vše činí z této základny ve svém oboru nejmodernější pracoviště v České republice. Architektonickou i ryze pracovní stránku nové budovy harmonicky zasazené do okolní krajiny ocenilo 10. října 2013 vedení Akademie věd ČR i další významné osobnosti vědeckého, kulturního i společenského života.

mikulcice_zakladna_01.jpg mikulcice_zakladna_03.jpg mikulcice_zakladna_10.jpg mikulcice_zakladna_10.jpg mikulcice_zakladna_10.jpg mikulcice_zakladna_10.jpg mikulcice_zakladna_10.jpg mikulcice_zakladna_10.jpg mikulcice_zakladna_10.jpg mikulcice_zakladna_10.jpg mikulcice_zakladna_10.jpg mikulcice_zakladna_10.jpg mikulcice_zakladna_10.jpg mikulcice_zakladna_10.jpg mikulcice_zakladna_10.jpg                                        
 

Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

                          

Působiště brněnských archeologů se nachází v areálu Národní kulturní památky Slovanské hradiště v Mikulčicích, uprostřed malebné krajiny lužních lesů a nivních luk v bezprostřední blízkosti řeky Moravy, která v tomto místě tvoří státní hranici se Slovenskem. Výzkumné pracoviště je koncipováno jako prostor setkávání archeologů, historiků a dalších odborníků ze střední Evropy. Ušlechtilou architektonickou podobou se současně stává i novým symbolem historického a vědeckého významu Národní kulturní památky Slovanské hradiště v Mikulčicích.
Více se o historii pracoviště se dočtete v příspěvku vedoucího základny v Mikulčicích Lumíra Poláčka z ARÚ, Brno v článku Etapy bádání v Mikulčicích (AB 12/2007).
 

17 Oct 2013