|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Cena Ministerstva kultury a Státní cena 2013

Historik a teoretik umění a architektury a vysokoškolský pedagog prof. Rostislav Švácha z Ústavu dějin umění AV ČR a básník, literární historik a pracovník Ústavu pro českou literaturu AV ČR dr. Petr Hruška převzali 24. října 2013 Cenu ministerstva kultury, resp. Státní cenu za literaturu pro rok 2013. První jmenovaný získal ocenění za jedinečný přínos k poznání a popularizaci moderní a současné architektury a za intenzivní obranu kulturního dědictví, Petr Hruška za básnickou sbírku Darmata (2012), v níž svůj osobitý, věcný a strohý styl využil jak v mimořádně naléhavých a umělecky působivých výpovědích intimních a rodinných, tak v básních, které lze chápat jako výraz zděšení nad směrem, jímž se ubírá soudobá kultura a společnost.

Rostislav Švácha se zabývá především architekturou 17. až 21. století, dějinami dějin umění a dějinami památkové péče. Poté, co v letech 1977–1984 pracoval jako samostatný odborný redaktor Nakladatelství Odeon, nastoupil do Ústavu dějin umění AV ČR, kde působí do současnosti. Jeho kariéra vysokoškolského pedagoga je spjata s katedrou dějin architektury Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (od roku 1991) a Akademii výtvarných umění v Praze (1992). Profesorem dějin umění se stal v roce 2003. V r. 2006 obdržel Cenu AV ČR za spoluautorství na publikaci Dějiny českého výtvarného umění V (1939–1958). Prof. Švácha je členem Vědecké rady ÚDU AV ČR, redakční rady časopisů Umění a Stavba a domácí rady Klubu Za starou Prahu.
 
Petr Hruška působí v Ústavu pro českou literaturu AV ČR od roku 1995; podílel se na rozsáhlých výzkumných projektech Slovník českých spisovatelů od roku 1945, Dějiny české literatury 1945–1989 či V souřadnicích volnosti. Česká literatura devadesátých let dvacátého století v interpretacích. Kromě odborných studií a edic (například Dílo Jana Balabána) je autorem monografie Někde tady. Český básník Karel Šiktanc. Paralelně s odbornou prací vzniká i jeho básnické dílo, jež česká literární kritika vysoce oceňuje a má i mezinárodní ohlas. Patří proto k nejvýznamnějším autorům, jež do literatury vstoupili po roce 1989.
Petr Hruška je již čtvrtým členem ÚČL, který Státní cenu za literaturu získal.
red

 

29 Oct 2013