|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Připomenutí jubilea prof. Otto Wichterla

Sté výročí narození jednoho z nejosobitějších českých vědců 20. století prof. Otto Wichterla, jež UNESCO vyhlásilo světovým výročím, si připomíná nejen česká společnost, ale prostřednictvím Českých center ve spolupráci s Ústavem makromolekulární chemie AV ČR a Masarykovým ústavem a Archivem AV ČR i zahraniční veřejnost. U příležitosti jubilea prvního polistopadového předsedy Akademie věd se 24. října 2013 setkali v sídle ÚMCH AV ČR vrcholní představitelé AV ČR v čele s předsedou prof. Jiřím Drahošem a čestným předsedou prof. Rudolfem Zahradníkem, kteří pohovořili o proměnách AV ČR od příchodu prof. Wichterla do funkce předsedy až po současnost a dynamickém vývoji Akademie v letech 1992–1993. Na objevitele měkkých hydrofilních kontaktních čoček zavzpomínali rovněž jeho někdejší kolegové, například ředitel ÚMCH AV ČR prof. František Rypáček či Ing. Jiří Michálek z téže instituce, který s Ing. Janem Špundou z Českých center pokřtil katalog doprovázející zahraniční výstavní projekt Otto Wichterle: Příběh kontaktní čočky. Význam prof. Wichterla pro českou vzdělanost podtrhlo 25. října odhalení jeho busty v prostorách Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Jak při skromném ceremoniálu uvedl rektor VŠCHT prof. Karel Melzoch, je novodobou tradicí, že veřejné prostory této vysoké školy ozvláštňují sochařské portréty slovutných osobností se vztahem k VŠCHT.  Podrobnější informace naleznete v listopadovém čísle Akademického bulletinu.


Ing. Jiří Michálek z ÚMCH AV ČRs Ing. Janem Špundou z Českých center pokřtili katalog doprovázející zahraniční výstavní projekt Otto Wichterle: Příběh kontaktní čočky.

Ředitel ÚMCH AV ČR prof. František Rypáček s čestným předsedou AV ČR prof. Rudolfem Zahradníkem

Dr. Linda Wichterlová

Prof. Rudolf Zahradník zavzpomínal na dynamický vývoj Akademie v letech 1992–1993.
UOCHB_Wichterle_09.JPG
Předseda prof. Jiří Drahoš pohovořil o o proměnách AV ČR od příchodu prof. Wichterla do funkce předsedy až po současnost.
UOCHB_Wichterle_09.JPG
 
Odhalení busty Otto Wichterla v prostorách Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
 
busta_VSCHT_01.jpg
Rektor VŠCHT prof. Karel Melzoch; vpravo prof. Rudolf Zahradník
busta_VSCHT_02.jpg
busta_VSCHT_01.jpg
busta_VSCHT_01.jpg
busta_VSCHT_01.jpg
Zleva: prof. Kamil Wichterle, dr. Linda Wichterlová a prof. Rudolf Zahradník s chotí
busta_VSCHT_01.jpg                                 

Všechnafota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin                         

 

 

31 Oct 2013