Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


Státní vyznamenání lékařům

(Zdravotnické noviny) Prezident republiky Ing. Miloš Zeman 28. října při příležitosti výročí vzniku samostatného Československa tradičně uděloval či propůjčoval státní vyznamenání. Tři lékaři obdrželi medaili.

Za zásluhy o stát v oblasti vědy.


Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.


Ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR. Věnuje se biomedicíně - oboru neurovědy. Těžištěm její vědecké práce je výzkum chorob mozku a míchy a výzkum kmenových buněk. Rozvíjí nový lékařský obor - regenerativní medicínu. Habilitovala se v oboru fyziologie, je profesorkou v oboru fyziologie a patologická fyziologie. Účastnila se studijních pobytů na univerzitách v Göteborgu, Heidelbergu a Perthu. Je mj. členkou European Academy of Science. V r. 2011 získala ocenění Manažerka roku, r. 2012 byla zvolena jako nezávislá kandidátka za ČSSD do senátu.
 

Prof. MUDr. Jan Dvořáček, DrSc.
 

Emeritní přednosta Urologické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze. Zaměřuje se na léčbu vrozených urologických vad u dětí, rekonstrukční urologii a léčbu urologických nádorů. Je členem lékařského konzilia prezidenta republiky.
Habilitoval v oboru urologie, profesorský titul mu byl udělen pro obor chirurgie. Je členem renomovaných odborných společností - mj. European Association for Urology, Société Internationale D'Urologie, European Urology Scholarship Programm, European Society for Paediatric Urology, American Urological Associtation, Vereinigung der Mitteldeutschen Urologen.


Prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc.
 

Emeritní přednosta III. chirurgické kliniky 1. LF UK a Fakultní nemocnice v Motole v Praze. Je jedním z nejrenomovanějších odborníků v hrudní chirurgii, zejména jako první v České republice a v zemích bývalého východního bloku zahájil v r. 1997 program transplantací plic.
 

Habilitační práci zaměřil na vstřebávání alkoholu a acylpyrinu po resekci žaludku, je profesorem pro obor chirurgie. Většinu svého profesního života pracoval na III. chirurgické klinice FVL UK v Londýnské ulici v Praze. Pracovní stáže absolvoval mimo jiné v New Yorku, Pittsburghu, Torontu, Moskvě, Lipsku a Uppsale.
 

4.11.2013