Oficiální časopis Akademie věd ČR

 


NEWSLETTER

Máte-li zájem o zasílání zpravodaje AB, napište nám svou e-mailovou adresu:

Profesor Pavel Oliva slaví 90 let

V sobotu 23. 11. 2013 uplyne devadesát let od narození doyena české historické vědy Univ. prof. PhDr. Pavla Olivy, DrSc. Klasický filolog a historik starověku se zaměřením především na antické Řecko a překladatel z řečtiny (Aristotelés, Démosthenés, Polybios) prof. P. Oliva působil řadu let v Historickém ústavu ČSAV a spolupracuje s Kabinetem pro klasická studia ČSAV a s Ústavem řeckých a římských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Obor studií o antickém středověku reprezentuje na mezinárodním poli již více než půl století.

Profesor Oliva přednášel na univerzitách v zahraničí, zejména v Německu a ve Velké Británii, kde byl v roce 1981 hostujícím profesorem na univerzitě v Oxfordu. Podílel se na četných mezinárodních kongresech, zastupoval československou a českou vědu o antických studiích v komitétu Eirene (stál u zrodu časopisu Eirene. Studia Graeca et Latina – více v  AB 10/2013), v Mezinárodní federaci pro klasická studia a v Mezinárodní akademické unii při UNESCO. Je předsedou Jednoty klasických filologů, dopisujícím členem Německého archeologického ústavu a Rakouského archeologického ústavu.
 
Publikoval velké množství studií o aktuálních otázkách dějin starověku v odborných časopisech i v zahraničí (souhrnně Opera minora I, II). Některé z nich byly zařazeny do prestižní edice Wege der Forschung (Cesty výzkumu) vydávané nakladatelstvím Wissenschaftliche Buchgesellschaft v Darmstadtu.
 
Je autorem i spoluautorem řady učebnic dějin starověku (Dějiny starověkého světa) a encyklopedických i monografických publikací o historických etapách a problematice antického Řecka a Říma (Raná řecká tyrannis, Pannonie a počátky krize římského impéria, Sparta a její sociální problémy, ABC světových dějin, Zrození řecké civilizace, Řecko mezi Makedonií a Římem, Civilizace starověkého Středomoří, Encyklopedie starověkých dějin, Tabula imperii Romani-M 33), trilogie o starořeckých dějinách (Zrození evropské civilizace, Kolébka demokracie, Svět helénismu), biografií význačných osobností starověkých dějin (Spartakus, Solón, Démosthenés, Polybios a jeho svět). Tyto práce měly značný ohlas u nás i v zahraničí. Některé z nich vyšly i v cizojazyčných překladech (německy, anglicky, italsky, španělsky). Byl hlavním redaktorem díla Tabula imperii Romani (Astra Regina, Vindobona, Carnuntum).
 
O svém pohnutém životě, zejména mládí, jež strávil v koncentračních táborech, podal svědectví v biografických publikacích Dialogy s profesorem Pavlem Olivou a Holokaust mé rodiny; kromě toho přeložil a komentářem opatřil unikátní kreslenou kroniku Alfreda Kantora Svědectví. Terezín – Osvětim – Schwarzheide, prosinec 1941 – květen 1945. 
 
Vedle práce badatelské se věnuje i činnosti překladatelské a to především v poslední dekádě – přeložil Démosthenovy Řeči na sněmu (2002), Aristotelovu Athénskou ústavu (2004) a zejména Polybiovo historické dílo Dějiny (I, 2008, II, 2009, III, 2011, IV, 2012).
Soupis jeho díla zachycuje publikace Profesor PhDr. Pavel Oliva, DrSc.: bibliografie (vyd. I. Lisový, 2008).
 
Více informací o prof. Olivovi přinese lednové číslo Akademického bulletinu.
 
JOSEF ŠMATLÁK
 
Odkazy:
 
 

Profesor, který z lidských výkalů vybíral slupky od brambor, aby přežil http://www.rozhlas.cz/plus/pribehy/_zprava/profesor-ktery-z-lidskych-vykalu-vybiral-slupky-od-brambor-aby-prezil--1238908

21.11.2013