Oficiální časopis Akademie věd ČR

 


NEWSLETTER

Máte-li zájem o zasílání zpravodaje AB, napište nám svou e-mailovou adresu:

První vědecký projekt podpořen crowdfundingem

Nejúspěšnějším projektem českého (a slovenského) davového financování (crowdfundingu) se stal vědecký projekt Hydronaut DeepLab. Jeho dokončení umožnila sbírka, k jejímuž vzniku dal podnět vědecko-populární pořad Meteor Českého rozhlasu. „Od počátku to byl experiment,“ říká autor Meteoru, Marek Janáč. „Chtěl jsem zjistit, zda jsou lidé ochotni vědu aktivně podpořit. Překvapilo mne, že zájem je tak veliký, což je především výborný signál pro vědu jako takovou. Lidé mají chuť podpořit dobrou myšlenku. Z crowdfundingu se tak v některých případech může stát doplňkový zdroj financování výjimečných projektů i nástroj užší komunikace mezi vědci a veřejností,“ dodává. Díky projektu bude možné provádět v Česku výzkumy v několika vědeckých a technologických oborech (medicíny, psychologie, biologie nebo botaniky, až po vývoj technologií a materiálů. Na výzkumech se podílí Fakulta tělesné výchovy a sportu, Botanický ústav AV ČR nebo Ústav leteckého zdravotnictví.

Hydronaut.jpg
Fota: Meteor
Hydronaut 1 (současný stav nedaleko nádraží Praha-Radotín)

Matyáš Šanda se svými kolegy a kamarády ve svém volném času staví základnu Hydronaut DeepLab už tři roky. Za tu dobu se jim podařilo vytvořit základní skelet o hmotnosti asi 30t. Jeho dokončení a ponoření pod hladinu umožní právě úspěšně ukončená sbírka. Základna vychází z principu potápěčského zvonu, který umožní až několikaměsíční pobyt ve středních hloubkách 30–40 m pod hladinou. O spolupráci projevili zájem zástupci Evropské kosmické agentury (ESA), České kosmické kanceláře a dalších partnerů, kteří v podvodní základně chtějí zkoumat lidské chování ve stresových situacích a dlouhodobém odloučení od civilizace. Celkové náklady na dokončení ponorné laboratoře odhaduje jeho konstruktér na 3,1 mil. Kč, přičemž výnos současné sbírky představuje něco přes 10 procent. Všechno ostatní, zejména materiály a zařízení, si budou muset i nadále opatřit autoři projektu vlastními silami. Pokud vše půjde hladce, první ponor čeká Hydronaut DeepLab na podzim 2014.

Fanoušci budoucí trojmístné základny Hydronaut DeepLab poslali během dvouměsíční sbírky autorům myšlenky celkem 368 284 Kč. Jde o vůbec první vědecký projekt u nás, který do crowdfundingu vstoupil.
 

sexualni_imprinting.jpg
 Autorka projektu Sexuální imprinting Zuzana Štěrbová (vlevo) s kolegyní

O pouhý týden později doběhne druhý vědecký projekt, zaměřený na výzkum Sexuálního imprintingu. S podporou Meteoru jej přihlásila mladá antropoložka Zuzana Štěrbová z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Do ukončení projektu zbývá právě týden a fanoušci jí již poslali 20 950 Kč, což je 42% cílové částky. Zuzana Štěrbová chce studovat takzvaný sexuální imprinting – období dětství, kdy si do mysli vtiskneme svého rodiče opačného pohlaví. V dospělosti se pro nás tento otisk stává důležitým při výběru životního partnera. Buď preferujeme stejné nebo opačné typy. Výzkum může do budoucna pomoci lidem, kteří v životě prožili trauma, jež je poznamená na celý život. Čas na výběr peněz pro tuto aktivitu skončí ve středu 4. prosince v 8:00 ráno.
 

Crowdfunding (peněžní podpora davem) je způsob financování, kde lidé přispívají drobnými částkami na podporu projektu, který se jim líbí a dávají mu tak mnohdy jednu z mála šancí na uskutečnění. Ve světě už tímto způsobem byly realizovány i projekty za miliony dolarů. V Česku jde stále ještě o novinku.
 

27.11.2013