Oficiální časopis Akademie věd ČR

 


NEWSLETTER

Máte-li zájem o zasílání zpravodaje AB, napište nám svou e-mailovou adresu:

O neurodegenerativních chorobách na zámku Liblice

Pod záštitou předsedy AVČR, prof. Jiřího Drahoše se ve dnech 18. a 19. listopadu 2013 v Konferenčním Centru Liblice konalo druhé setkání vědců, kteří se věnují studiu Huntingtonovy choroby na modelech prasat, ovcí a opic. Hlavními organizátory konference The 2nd Large Animal Models of Neurodegenerative Diseases byla americká nadace CHDI Foundation a Centrum PIGMOD, které je součástí Ústavu živočišné fyziologie a genetiky Akademie věd ČR v Liběchově.

 

Foto: Archiv ÚŽFG AV ČR
Úvodní přednášku přednesl David Howland PhD., vedoucí vědeckého programu CDHI Foundation.
 
Jednání konference sestávalo ze šesti sekcí, které začínaly metodicky náročnými, teoretickými studiemi a gradovaly celou paletou metodik, které umožňují testovat na biomedicínských modelech jak nové farmakologické, tak molekulárně biologické přístupy k budoucímu účinnému a bezpečnému léčení Huntingtonovy choroby.
Součástí programu byla 20. listopadu 2013 otevřená diskuze, kterou si řídili pouze PhD studenti a mladí vědečtí pracovníci. V debatách se soustředili především na vytipování „ horkých témat“ pro spolupráci napříč modely Huntingtonovy choroby. Velmi užitečné byly všechny metodické diskuse, které budou nepochybně pokračovat výměnou e-mailů mezi Novým Zélandem, Austrálií, Amerikou a Evropou.
Ve stejný den se v Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR v Liběchově sešli zástupci CHDI Foundation, včetně prezidenta této nadace, Robi Blumensteina, s deseti vědci, aby prodiskutovali ze všech možných úhlů, vědeckých i organizačních, založení nové pracovní skupiny Working group for large animal model s of Huntington‘s disease. Při této příležitosti se hosté seznámili s chovem transgenních miniprasat a klíčovými metodikami, které tvoří základ pro vědeckou práci v Centru PIGMOD.
Druhé setkání vědců v oblasti neurodegenerativních chorob, v Konferenčním Centru AVČR, nepochybně přispělo k začlenění českých týmů, akademických i univerzitních, do proudu světové vědy v této oblasti. Jedinečné prostředí zámku Liblice, velmi pozorný, vskutku profesionální personál, to vše vedlo vědce z celého světa k přesvědčení, že i třetí setkání by mělo být právě na tomto místě, které přeje vědeckému pokroku.
 
JAN MOTLÍK,
ředitel Centra PIGMOD,
Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR, v. v. i.

 

 

29.11.2013