Search

All intranet Current section


Vzkaz předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše pracovníkům Akademie věd ČR do roku 2014 Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Slavnostní shromáždění v Senátu k výročí příchodu Cyrila a Metoděje

Senát Parlamentu ČR hostil v úterý 22. 10. 2013 Slavnostní shromáždění u příležitosti 1150. výročí příchodu věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Setkání uzavřelo letošní aktivity horní komory k výročí, při kterém si česká společnost připomíná přínos misie obou bratrů pro český stát, jeho kulturu, náboženství, písmo a vzdělanost. Do historických prostor Senátu PČR byli při této příležitosti pozváni významní hosté z řad velvyslanců, akademiků, senátorů, hejtmanů. Přítomni byli i zástupci církví a další osobnosti veřejného života. Akci uspořádal Senát PČR ve spolupráci s Akademií věd ČR a Zlínským krajem.

 
Úvodního slova se ujala 1. místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. „Je mi ctí Vás přivítat na Slavnostním shromáždění u příležitosti 1150. výročí příchodu věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, do kraje, který je i mým krajem. V Senátu a ve Zlínském kraji oslavy, respektive uvědomění si celé šíře a hloubky významu šíření víry, vzdělanosti i práv a odkazu Konstantina a Metoděje, začínaly před třemi lety v pracovní skupině, kterou jsem tehdy ustanovila. Senát pak spolu s Akademií věd a Zlínským krajem byl více či méně účasten po celou dobu příprav a konání oslav příchodu Soluňských bratří. Dnešní slavností shromáždění je završením těchto oslav na půdě druhé nejvyšší ústavní instituce ČR a je ctí, že Vás budu moci tímto jednáním provázet,“ řekla místopředsedkyně Senátu PČR.
 
Předseda Senátu Milan Štěch poté zdůraznil, že „odkaz Cyrila a Metoděje není jen striktně náboženský – i když ten je samozřejmě nejdůležitější. Má také svůj rozměr kulturní a vzdělanostní. Týká se všech našich občanů“. V tom se shodl s proboštem Kolegiální kapituly Všech svatých Petrem Piťhou, který vždy zdůrazňoval, že oslavy nemohou být chápány jako čistě církevní, protože věrozvěstové stáli také u počátků naší státnosti. Připomněl to i v úterní přednášce, v níž kladl především důraz na státotvornost a na diplomatickou dimenzi Cyrila a Metoděje v rámci celé Evropy, i na morální aspekty jejich odkazu. České státnosti z různých pohledů se věnovali také další řečníci, např. Josef Žemlička z Historického ústavu Akademie věd ČR. Stanislav Balík, vedoucí Katedry politologie Fakulty sociálních studií brněnské Masarykovy univerzity rozebral vliv cyrilometodějské ideje na církev a politiku v první polovině minulého století. Jaroslav Šebek z Historického ústavu AV ČR vyzdvihl význam cyrilometodějské misie a posílení duchovní pospolitosti, kterou nesla zejména za bývalého režimu.
 
Připravil: tiskový odbor Senátu PČR

24 Oct 2013